Televizyon ekranlarındaki 'yardım şovu' sonrası toplanması beklenen 115 milyar liranın akıbeti merak konusu oldu.
Depremzedeler için televizyon eklarındaki “Türkiye Tek Yürek” ortak yayını sırasında toplanan bağışların AFAD ve Kızılay’a aktarılacağı öne sürülmüştü.
Toplamda 115 milyar lira toplandığı belirtilirken, ekonomist Prof. Dr. Duran Bülbül, iktidarın “paralel kasa” kurduğunu söyledi.
Cumhuriyet'ten Sena Tufan'ın haberine göre, Prof. Dr. Duran Bülbül, bütçe sisteminin incelenmesi gerektiğini söyledi. Bülbül, “Bütçe sisteminde ‘belirli gelirler, belirli giderlere tahsis edilemez’ ilkesi var. Hangi adla olsa bu paralar bütçeye ham olarak kaydedilir. Bu nedenle deprem bağışı olarak toplanan yardımların hiçbiri depreme gitmez” dedi.
Yalnızca “şartlı bağış” durumunda paranın depremzedelere gideceğini söyleyen Bülbül, “Şartlı bağışın da ayrı fonda toplanması gerekir. Geçmişten bugüne 37 milyar dolar deprem yardımı toplandığını, bunun yollara, yapişletdevretlere, faizlere, arabalara, ağırlama giderlerine gittiğini biliyoruz” ifadelerini kullandı.
Bülbül şöyle konuştu: “Toplanan paralar devlete vergi olarak ödenmesi gereken yardımlardır. Devlete vergi ödemenin yerine bir kuruluşa bağış yaparak, paralel hazine, paralel kasa kurdular. Yardım denetiminde başka sıkıntılar da var. Sayıştay detaylı denetimi yapamıyor. Çünkü fonksiyonel sınıflandırma kaldırılıp program bazlı bütçe sistemine geçildiği için paranın nerelere harcandığı tespit edilemiyor.”
İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale, yardımlar hakkında “Sayın Erdoğan seçim için kaynağı yardım kampanyasından bulmuş olabilir mi” diye sordu.
Özlale, “Kamu bankaları para yardımı yaptıktan sonra Hazine’ye gidecek. Yani Hazine kamu bankalarına, onlar da Kızılay ve AFAD’a kaynak aktarmış oluyor. 86 milyar TL denetimli alandan denetimsize kaydı. Kızılay ve AFAD’ın hesap vermez bir harcama sistemi var. AFAD’ın kime ne kadar ödediği 5 yıldır Sayıştay raporlarında açıklanmıyor. Bu parayı takip etmek bu çürümüş sistemde neredeyse imkânsız” dedi.
halktv.com.tr
Sağlıkta şiddetin yeni yöntemi ! Koronavirüs testine 4 bin TL istenince arabasıyla hastaneye dalmaya kalktı !97 izlenme
Enkazdan kayıtların olduğu bilgisayarı kaçırmaya çalıştılar!70 izlenme
Ücretsiz olacağı söylenmişti: Deli Dumrul Tüneli'ne 10 ayda 3 kez zam geldi15 izlenme
CNN Türk'te Alevilere skandal sözler !958 izlenme
Öğretmen ve polis ömrünün sonuna kadar çalışsa sarayın bir günlük masrafını kazanamıyor!28 izlenme
Tam kapanmada alkol savaşı! Hükümet: Yasak, Esnaf: Satacağız41 izlenme
Avrupa Merkez Bankası (ECB) en önemli üç faiz oranını 25 baz puan artırdı26 izlenme
Market satışlarında büyük düşüş! "Talep ya küçük gramajlara ya market markalı ürünlere"43 izlenme