CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır’ın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdiği suç duyurusu dilekçesinde, “Demirören Holding A.Ş. Yönetim Kurulu üyeleri aracılığıyla Ziraat Bankası’ndan, 5 Nisan 2018 tarihinde 700 milyon dolar şirket satın alma proje kredisi, 100 milyon dolar da işletme kredisi olmak üzere toplam 800 milyon dolar limitli kredi kullandırma işlemi yapılmıştır. Kredi taksitlerinin ödenmemesinin devamında hem şirket hem de banka yönetim kurulu üyeleri tarafından gerçekleştirilen eylemler suç teşkil etmektedir” denildi.
Dilekçede, Demirören Holding'in kullandığı 800 milyon dolarlık kredinin ödenmemesi üzerine yeniden yapılandırmaya gidildiği ve bu sırada şirketin, kredi borçları karşılığında bankaya, işletme sermayesi kredilerinin teminatında yer alan ve Sayıştay raporlarına da konu 22 adet arsa ve tarla niteliğinde gayrimenkulün devrini sağlandığı belirtildi. Bu devir işlemi sırasında gayrimenkullerin değerinin gerçek değerinin çok üzerinde gösterildiği vurgulanan dilekçede, Ziraat Bankası’nın şirketlere ortak olma hakkını kullanmadığı ve şirketin tarla ve arsa niteliğindeki taşınmazları konut alanıymış gibi değerlendirerek, var olmayan bir değer üzerinden şirket borcunun kapattığı kaydedildi.
Dilekçede, sayılan bu nedenlerle Demirören Holding ve Ziraat Bankası yönetim kurulu üyeleri hakkında ‘nitelikli dolandırıcılık’, ‘görevi kötüye kullanma’ ve ‘Bankacılık Kanunu'na muhalefet’ suçlarından kamu davası açılması talep edildi.
Ali Mahir Başarır, yaptığı suç duyurusunun ardından Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı.
“Ziraat Bankası’nın usulsüz bir şekilde Demirören’e verdiği kredi ve Demirören Grubu'nun bunun bir lirasını dahi ödemediğinin tespiti üzerine suç duyurusunda bulunmak için buradayız" diyen Başarır, şunları söyledi:
Ali Mahir Başarır’ın avukatı Oğuzhan Cenan da “Savcılığın re'sen işlem başlatması gereken bir konu bu. Çünkü ortada 2020 yılına ait bir Sayıştay raporu var ve bu Sayıştay raporunda Demirören Holding ile Ziraat Bankası arasında birtakım usulsüzlükler tespit edilmiş vaziyette. Bununla ilgili gereği yapılmış olsun isterdik. Fakat bununla alakalı daha önce bir soruşturma yürütülmediği için biz de savcılığın işini kolaylaştırmak, ona yön göstermek adına bir suç duyurusunda bulunduk” dedi.
Cumhuriyet
Ekonominin geldiği son nokta: Rüşvetle kredi dönemi başladı!38 izlenme
Erdoğan'ın yerli ve milli ilan ettiği HÜDA PAR'ın sicili56 izlenme
Roller değişti! Kaçaklar Türk, kaçıranlar Iraklı29 izlenme
AKP'de komisyon sonrası çatlak! Savcı Sayan: "Biz, “terörsüz Türkiye” adı altında Kürtleri Öcalan’a teslim etmeye karşıyız! Biz o işte yokuz!"39 izlenme
‘Suriyeliler bazı ilçelerimizde belediye başkanlığına aday olsalar kazanırlar’53 izlenme
Dilruba'ya bir dava daha mı açıldı? Avukatından açıklama40 izlenme
Mecliste kabul edilen 'Zeytinlik Yasası'na tepkiler çığ gibi: Tarım alanlarının talanına el kaldırdılar24 izlenme
Guardian: Erdoğan, kazanamayacağı savaşı sürdürerek ekonomiye zarar veriyor369 izlenme
Fiskobirlik borç batağına saplandı
“17-25 Aralık Araştırma Komisyonu’ndaki belgeler yakıldı!”
İmamoğlu isim vermeden Erdoğan'a gönderme yaptı: "Her şeyi ona verirseniz var ya bu milleti mahveder"
İmamoğlu merak edilenleri tek tek açıkladı: "Millet herkesi tercihlerine göre değerlendirecektir"