Dünya gıda fiyatları, bitkisel yağ fiyatlarındaki keskin yükselişin tahıl ve şeker fiyatlarındaki düşüşü dengelemesiyle mart ayında hafif yükseldi.
Küresel gıda fiyatları aylık yüzde 0,23, yıllık yüzde 6,9 arttı. Böylece aylık yüzde 4,94, yıllık 37,12 olan Türkiye'deki gıda enflasyonu küresel taraftan martta da ayrışmaya devam etti.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen, tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen dünya gıda fiyatları endeksi şubat ayındaki 126,8 seviyesinden mart ayında 127,1'e çıktı.
Endeks, geçen yılın mart ayına göre yüzde 6,9 yukarıda olsa da, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal ettiği Mart 2022'deki zirvesinden yüzde 20,7 aşağıda seyretti.
Tahıl fiyatları martta aylık yüzde 2,6, aylık yüzde 1,1 düşüş gösterdi. Bitkisel yağ aylık yüzde 3,7, yıllık 23,9 yükseldi. Et fiyatları aylık yüzde 0,9 ve yıllık yüzde 2,7 artış gösterdi. Süt ürünleri fiyatları, şubat ayına göre değişmedi. Şeker fiyatları, küresel talebin zayıfladığına dair işaretlerin etkisiyle aylık yüzde 1,6 düştü.
Türkiye'de ise TÜİK verilerine göre gıda fiyatları aylık yüzde 4,94, yıllık 37,12 artış gösterdi. Türkİş mutfak enflasyonu aylık yüzde 4,97 yıllık yüzde 40,62 olarak hesaplandı.
Mart 2025 itibarıyla yıllık gıda enflasyonu TEGE ile yüzde 29,5, İTO ÜGE ile yüzde 42,1, İTO İTÜFE ile yüzde 42,4 olarak hesaplandı.
Nefes
Hakan Tosun cinayetinde skandal iddia: Saldırganları taşıyan şahsı 'tanık' olarak dinleyip bırakmışlar!14 izlenme
Nebati'nin gözleri ışıl ışıl ama mağazaların ışıltısı söndü!42 izlenme
Sağlık Bakanı Koca, corona verilerini açıkladı: Can kaybı 7.506'ya, vaka sayısı 302.867'ye yükseldi!93 izlenme
'128 milyar dolar nerede?' afişlerinin ardından olay yaratacak yeni pankart! CHP'li vekil kendi elleriyle astı!48 izlenme
Süleyman Soylu, Sedat Peker'in evine yapılan operasyonun görüntülerini paylaştı! 'Karısının iç çamaşırına sığınan aciz, edepsiz!'64 izlenme
701 SAYILI KHK: Binlerce kişi ihraç edildi! İşte isim isim ihraç ve göreve iade edilenler listesi…459 izlenme
Velilere kırtasiyede okul öncesi zam şoku!36 izlenme
Çok değil, 60 saniyeni ayır ve nasıl fakirleştiğini gör !274 izlenme
İBB soruşturmasında flaş gelişme: İlbak Holding'in patronu Murat İlbak itirafçı oldu tahliye kararı
Millet değil israf bahçesi
Haluk Levent konserinde 'Hükümet istifa' sloganları!
Ortalığı kasıp kavuracak anket! “Birinci partiyiz” demişti, son sonuçlar deprem etkisi yaratacak