1 Ekim’de yürürlüğe giren, sosyal ağlara yeni yükümlülükler yetiren yasa nedeniyle geçen ay 10’ar milyon TL ceza kesilen sosyal medya şirketlerine, Türkiye’ye temsilci atamadıkları için ikinci adım olarak 30’ar milyon TL’lik cezalar da kesildi.
Bloomberg'e konuşan üst düzey bir hükümet yetkilisinin verdiği bilgiye göre, Türkiye’nin resmi bir temsilci bulundurma şartını tanınan sürede yerine getirmeyen Facebook, Twitter, YouTube, TikTok ve Instagram’a ikinci yaptırım olan 30’ar milyon TL’lik cezalar kesildi.
Bugüne kadar yalnızca Rusya’nın sosyal medya platformu VKontakte (VK) temsilci bildiriminde bulundu. Yeni cezalar için şirketlere bildirimler yapılmaya başlandı.
Şirketlere belirtilen sürede bildirim yapmadıkları için geçen ay 10 milyon TL’lik cezalar kesilmişti. Şirketler temsilci bildirmeme tavırlarını sürdürürlerse, gelecek ay Türkiye’deki vergi mükelleflerinin söz konusu şirketlere reklam vermesi yasaklanacak.
Reklam yasağının verildiği tarihten itibaren 3 ay içinde gerekli yükümlülükleri yerine getirmeyen şirketler hakkında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, sosyal ağ sağlayacısının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 50 daraltılması için sulh ceza hakimliğine başvurabilecek. Bu ceza da yüzde 90’a kadar artabilecek.
Şirketler cezanın ardından 1 ay içinde, temsilci bildirir ve cezayı öderlerse cezalar 4’te 1 oranında düşecek.
NE OLMUŞTU?
Temmuz’da Meclis'ten geçen ve 1 Ekim'de yürürlüğe giren yasa, “sakıncalı içeriklerle” ilgili muhataplık sorununu aşmak için Türkiye'den erişimi 1 milyonu aşan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarına Türkiye'de temsilci bulundurma zorunluluğu getiriyor.
Söz konusu düzenleme nedeniyle, Türkiye'de de en popüler sosyal ağlar olan Twitter, Facebook, Youtube, TikTok'un da aralarında bulunduğu sosyal ağların temsilci ataması gerekiyor.
https://www.birgun.net/haber/temsilciatamayansosyalmedyasirketlerine30armilyoncezakesildi325280
74 yaşındaki Konyalı kadın çiftçi, çilesini anlattı: "Yem çok pahalı, süt düşük geliyor. Hiç yem borcum bitmiyor. Boyuna borçlanıyorum"23 izlenme
Eda Nur Kaplan'a cinsel saldırıda bulunarak intihar etmesine neden olduğu iddia edilen şahıs serbest bırakıldı!34 izlenme
Yağmur altında taleplerini haykırdılar31 izlenme
Ekonomik krizin geldiği nokta: Hatay’ın Dörtyol ilçesinde bir kadın raftan bebek mamasını çalarak eteğinin içerisine sakladı33 izlenme
Bakan Koca açıkladı: 18.102 yeni vaka tespit edildi, vaka sayısı 2.100.712'ye, can kaybı 19.115’e yükseldi!97 izlenme
TMSF o şirketi yeniden satışa çıkardı!73 izlenme
Bir şaibeli özelleştirme daha ! 20 milyon değer biçip 12 milyona sattılar !104 izlenme
Bakan Koca açıkladı: 7.945 yeni vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 2.594.128’e, can kaybı da 27.562’ye yükseldi!71 izlenme
Erdoğan’a destek isteyerek siyaseti bıraktığını açıklayan Cem Uzan duyduğu sözler sonrası canlı yayında çıldırdı!
AKP’li vekilden tartışma yaratan 'diploma' savunması: "Dünyanın her yerinde olabilecek bir korsanlık"
Derse namaz arası!
İddia: Kaymakam depremzedeleri sokağa atmak için kapıya jandarma gönderdi!