Dünya genelinde uygulanan yatırım yoluyla vatandaşlık programlarında bağış, yatırım fonu gibi şartlar öne çıkarken, Türkiye’deki modelin ise geliştirilmesi gerektiği belirtildi. Uluslararası yatırım yoluyla oturum ve vatandaşlık konularında danışmanlık veren Henley& Partners’ın Türkiye Direktörü Burak Demirel, “400 bin dolara gayrimenkul satın alan biri, üç yıl sonra bunu satabiliyor. Ülkede kalması gereken para, ülkede kalmıyor, vatandaşlık ise cebinde kalıyor. Bu kalıcı ve sürdürülebilir bir model değil. Tayland gibi, Türkiye kadar büyük ve dinamik bir ekonomiye sahip olmayan bir ülke bile kalıcı bağışla oturum veriyor” diye konuştu.
BAĞIŞ ÖNERİSİ
Demirel, yatırım yoluyla vatandaşlık konusunda Türkiye’de fon opsiyonu veya bağış opsiyonunun öne çıkartılabileceğini aktardı. “Çok sayıda ülke, devlete bağış yoluyla vatandaşlık verme modelini uyguluyor. Aile bireylerinin sayısı arttıkça, bağış miktarı da artıyor” ifadelerini kullanan Demirel, “Ancak Türkiye’de 400 bin dolarlık bir gayrimenkul ile 10 kişilik bir aile dahi vatandaşlık alabiliyor. Halbuki bu bireylerin her biri sağlık sistemi, eğitim sistemi dahil pek çok alanda yük oluşturuyor” dedi. “Yatırımcı, vatandaşlık kapsamında gayrimenkul satın alabiliyor bu da Türkiye’deki insanların gayrimenkule erişimini zorlaştırabiliyor” açıklamasını yapan Demirel, “Dünyada örnekler böyle değil. Gelir mekanizmasının kurulması önemli” dedi. Demirel, devletin önceliklendirdiği alanlara yatırım çekilebileceğini belirtti. Demirel, “Borsaya yatırımcı çekmek istiyorsak hisse senedi opsiyonları ön plana çıkarılabilir” dedi.
Yatırım yoluyla vatandaşlık programlarında Malta gibi ülkelerde önce güvenlik süreçlerinin uygulandığını anlatan Burak Demirel, kişinin parasının kaynağının incelendiğini belirterek, “O kişi güvenilirse, yatırım yapabiliyor. Türkiye’de ise tam tersi” dedi. “Uluslararası standartlar çerçevesinde de güvenlik soruşturması yapılmalı” diyen Demirel, “Türkiye; uluslararası servis sağlayıcılarını kullanmıyor, kendi güvenlik sağlayıcılarını kullanıyor ancak bu standartlar geliştirilebilir” diye konuştu.
Sözcü
Zarrab itiraflarına devam ediyor!267 izlenme
Zonguldak'ta maden çöktü: Bakan Koca, 1 işçinin öldüğünü, 6 işçinin de yaralandığını açıkladı19 izlenme
Menzil'deki miras kavgasında kan döküldü! İstanbul'da silahlı saldırıda biri ağır dört yaralı9 izlenme
'Sedat Peker' olduğu iddia edilmişti: 50 milyon TL bağış sözü veren Kıbrıslı aranıyor!43 izlenme
Orman Bakanı’nın müjdesi böyle olur: "Et ithalatını gündemden çıkaracağız"16 izlenme
RTE 'Hiçbir zaman ipleri elinde tutan bir genel başkan olmam. Hiçbir zaman padişah olmayı düşünmedim'147 izlenme
MetroPoll güncel anketini açıkladı: AKP ve MHP'de oylar erimeye devam ediyor!106 izlenme
THY yöneticilerinin huzur hakkına yüzde 149 oranında zam!33 izlenme
Bakanlık bürokratı, Atatürk ve Cumhuiyeti hedef aldı!
Yargıtay, Can Atalay “hapiste kalacak” dedi, AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu
Sağlık Bakanı Koca, güncel corona verilerini açıkladı: Toplam vaka sayısı 214.001’e, can kaybı da 5.382’ye yükseldi!
Şule Çet cinayetinde skandal karara skandal paylaşım: "Herkese inat hoşbuldum canım"