AA’ya konuşan Orman Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Özkaya, Türkiye’deki orman yangınlarının kontrol altına alınmasında rol alan yabancı hava araçlarına ilişkin bilgi verdi.
Özkaya, Türkiye’nin sahip olduğu toplam 45 helikopter ve 3 uçağın yanı sıra yabancı ülkelerden de destek geldiğini ve hâlâ bekledikleri yardım uçakları olduğunu söyledi. Şu an ülkede bulunan 18 yabancı hava aracının 12 uçak ve 6 helikopterden oluştuğunu aktaran Özkaya, uçaklardan 10’unun ve helikopterlerin tamamının bedelsiz olduğunu bildirdi.
Türkiye’nin, Tarım ve Orman Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı veya AFAD üzerinden herhangi bir uluslararası yardım çağrısı yapmadığını anlatan Özkaya, “İran 1 uçak ve 2 helikopter ile destek verdi. Azerbaycan 1 helikopter ve 53 araçlık bir kara ekibiyle şu an yangın bölgesine ulaşmak üzere. Ukrayna 3 uçakla destek verdi. Rusya’dan da 5 uçak ve 3 helikopter geldi” diye konuştu.
Avrupa Birliğindeki (AB) “Sivil Koruma Mekanizması”na da değinen Özkaya, bunun AB’ye üye ülkelerin aidat ödeyerek oluşturdukları bir mekanizma olduğunu anlattı. AFAD’ın da buraya üye olduğunu belirten Özkaya, şöyle devam etti:
“Yıllık belirli bir ücret ödüyoruz. Burada bir havuzda para toplanıyor ve ihtiyaç duyan ülkelere, buradan destek veriliyor. Bu bir yardım değil. Kendi hakkımızı, yeri geldiğinde kullanıyoruz. Buna yardım demiyoruz. Bunun adı destektir çünkü hakkımız olanı istiyoruz. Bu çağrıya 4 ülkeden 5 uçaklık öneri geldi.”
Hırvatistan, İspanya, Fransa ve Romanya’dan teklif geldiğini söyleyen Özkaya, Romanya’nın uçağının dolumunun farklı olması sebebiyle Türkiye’nin şartlarını karşılamadığını belirtti. Özkaya, “Romanya’ya bu uçağa ihtiyaç duymadığımızı ileterek teşekkür ettik. Fransa’nınki de amfibik olmadığı ve henüz hazır olmadığı için iptal oldu. Amfibik olanlardan 1’i Hırvatistan ve 2’si İspanya’dan olmak üzere 3 uçak geldi. Hırvatistan uçağı Antalya Gazipaşa’ya indi. İspanya’ya ait 2 uçak ise Dalaman’a indi.” ifadelerini kullandı.
Söz konusu uçakların gece uçamadığını savunan Özkaya, “Bizim hakikaten hava gücümüz iyi ama bu tür destek vermek isteyen ülkeleri de kıramıyoruz. Bu yardım taleplerini geri çevirmek diplomatik olarak da doğru değil” dedi.
Sağlık Bakanlığı açıkladı: 14.364 yeni vaka tespit edilirken, 61 kişi hayatını kaybetti, 18.526 kişi sağlığına kavuştu!33 izlenme
İçişleri Bakanlığı’ndan 1 Temmuz’da başlayacak normalleşmeyle ilgili genelge38 izlenme
Basın İlan Kurumu binasının kirası bakın ne kadar çıktı!270 izlenme
İzmir’in göbeğinde iki genç kaçak elektrik yüzünden göz göre göre öldü!34 izlenme
Burdur’da korkutan gelişme! Evler boşaltıldı, yangın Antalya’ya ilerliyor!70 izlenme
Şehit ve yaralıların kimlik bilgileri belli oldu54 izlenme
Nazan Öncel'den Erdoğan'a tepki! "Fahişelik mertebesine ne zaman erişiriz, bekleyelim görelim"33 izlenme
Her gece aynı manzara: Saraçhane'de miting bitiyor polis gazlayıp copluyor52 izlenme
CHP'den peş peşe 'Asgari Ücret' tepkisi: Bu kez de TBMM Genel Kurulu'na katılmadılar
Ayhan Bora Kaplan davasındaki kritik isimden şok İYİ Parti iddiası! Sinan Ateş, Ayhan Bora Kaplan hakkında bir şey mi biliyordu?
Şeker fabrikaları satışında 102 milyon dolar kayıp var!
AKP Maarif Vakfı'na para yağdırıyor!