Edinilen bilgiye göre, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ihale ettiği, 2015 tarihli "Ankara İl Sınırları İçerisinde Bulunan Parklar, Refüjler, Yan Bantların Yeşil Alanları, Piknik Alanları, Rekreasyon Alanları, Mezarlıklar, Havuzlar ve Göletler ile Belediyeye Ait Tesislerin Bitkisel, İnşaat, Tesisat, Elektrik, Bakım ve Onarım Hizmet Alımı İşi" için 2019 yılında başlatılan incelemeler neticesinde düzenlenen raporda hukuka ve sözleşmeye aykırı işlem ve ödemeler tespit edildi.
2020 yılında savcılığa intikal eden söz konusu ihale kapsamında; bitkisel materyal, ağaç, çalı ve çiçek alımı ile ilgili 653 kalemde yaklaşık maliyetin fahiş tespit edildiği belirtildi. İhaledeki pahalı kalemlerden sözleşmede belirlenenden çok daha fazla alım yapıldığı ve uygulamada 1.817 pozda hiçbir çalışma gerçekleştirilmemesine rağmen ödeme yapıldığı detayları da raporda yer aldı. Söz konusu usulsüzlük neticesinde 576 milyon 677 bin TL kamu zararı tespit edildiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunuldu.
İhale hakkında devam eden incelemeler neticesinde hazırlanan Ocak 2022 tarihli raporda ise kalemlerin çoğunun uygulamada kullanılmadığı, pahalı kalemlerin öngörülen miktarların çok üstünde alındığı, yaklaşık maliyet hesaplamalarının tekniğe aykırı olduğu ve yüksek tutarlarda gereksiz iş artışları ve ödeme gerçekleştirildiğine yer verildi.
İncelemede ihale kalemlerinin neredeyse tamamında şartnameye aykırı işlemler gerçekleştirildiği tespit edildi. Bilirkişi raporunda, dikilen ithal ağaçların çukur genişliğine uygun dikilmediğine, kullanılmayan harç malzemelerinin kullanılmış gibi gösterildiğine, çapalama işleminde kıyas tablosunun aldatıcı düzenlenip pahalıya yapıldığına, kesin hesap raporunun düzenlenmediğine ve ilaçlama işleminde uygulama yapılmadan ödeme yapıldığına vurgu yapıldı. Teftiş Kurulu, yeni raporda 381.835.142 TL kamu zararı tespit etti.
Hazırlanan raporlara göre 2015 tarihli ihale nedeniyle Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin toplamda 958.512.143 TL zarara uğratıldığına yer verildi. Yapılan tespitler doğrultusunda Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından 31 Ocak 2021 tarihinde kamu zararına sebebiyet veren sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunuldu.
KRT
Biden önde giderken Beyaz Saray’da dikkat çeken istifa: Gemiyi ilk terk eden Ja’Ron Smith oldu42 izlenme
İlker Başbuğ davası düştü! Yandaş gazeteler, davayı böyle vermişti…133 izlenme
İBB’nin iptal ettirdiği Kanal İstanbul planları için bakanlık devreye girdi22 izlenme
Malatya sallanmaya devam ediyor: 3’üncü deprem oldu48 izlenme
Ekonomide 20 yılın en ‘kara kış’ı kapıda!31 izlenme
‘Milli elektronik kelepçe’ diye müjde verdi!46 izlenme
Sonunda bu da oldu! Çaya da kilit vurdular!33 izlenme
Özgür Özel-Erdoğan görüşmesi bitti, açıklama yok28 izlenme