Malatya'da depremin üzerinden geçen zamana rağmen Malatya’da yıkım ve enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor. Kentin dört bir yanından kamyonlarla taşınan molozlar, Yeşilyurt ilçesi Yaka Mahallesi’nde bulunan şehir mezarlığı yanındaki alana dökülüyor.
Buraya taşınan molozlar, iş makineleriyle ayrıştırılıyor. Ancak gün geçtikçe yükselen bu yığınlar artık birer moloz değil, acıların sessiz anıtı gibi duruyor. Enkazdan oluşan dağlar, halk arasında "deprem tepeleri" olarak anılmaya başlandı.

Bölgede şimdiye kadar yaklaşık 7 milyon ton enkaz toplandığı, bu rakamın her gün bin 100 ila bin 200 kamyonluk yeni hafriyatla arttığı belirtiliyor. Üç ayrı bölgede ayrıştırma çalışmaları yürütülüyor. Avrupa Birliği’nden sağlanan fonlarla burada bir konkasör şantiyesi kurulacak. Demirler ayrıştırılacak, molozlar ise yol yapımı ve altyapı çalışmalarında değerlendirilecek.
Malatya’da 78 farklı rezerv yapı alanında süren çalışmalar sonucu temiz toprak hafriyatları da çıkıyor. Bu toprakların, uygun alanlara serilip üzeri yeniden toprakla örtülerek düzenleneceği, çevresel rehabilitasyon çalışmalarının yapılacağı ifade ediliyor.
Şehirde yeni döküm alanları belirlenirken, bu sahalar kentin dört bir yanında yükselen moloz yığınlarını düzenli hale getirmeyi amaçlıyor.
6 Şubat 2023’te yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerde Malatya’da bin 237 kişi hayatını kaybetmiş, 6 bin 444 kişi yaralanmıştı. Kentte 5 bin 768 bina yıkılmış, 35 bin 907 bina da ağır hasar alarak sonradan yıkılmıştı.
Bugün o yıkılan evlerden geriye, şehir mezarlığının sessizliğinde yükselen "deprem tepeleri" kaldı. Her biri bir evin, bir hayatın, bir hatıranın kalıntısı.
Nefes
İktidarın görmek istemediği anket25 izlenme
tv100 muhabiri Narin'in ailesinin şüphe çektiği 3 günü açıkladı51 izlenme
Hatay Vali Yardımcısı Tolga Polat, annesini ve kardeşini öldürdü!152 izlenme
Fenerbahçe'den 29 Ekim koreografisi ve tribünlerden 'Mustafa Kemal'in Askerleriyiz' sloganları!43 izlenme
Akit yazarından kadın teğmen hakkında iğrenç sözler47 izlenme
PTT'nin ucuz diye sattığı yağ daha pahalı çıktı!124 izlenme
ABD'li fon yöneticisi: "Erdoğan'ın rezervi bitti, ekonomi raydan çıktı, Türkiye'nin temerrüde düşmesi de mümkün"66 izlenme
Meclis’te sadece iki kez söz alan AKP’li vekil Samancı'nın kriz çözümü! Slogan attı, onu da kâğıttan okudu!64 izlenme