Pazartesi günü Kabine Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulunan Erdoğan, ''Kimse bizden şunu beklemesin; bu iktidar faizi artırmayacaktır; tam aksine biz faizi düşürmeye devam edeceğiz'' dedi.
Erdoğan'ın açıklamalarının ardından ekonomi politikalarına yönelik endişeler devam ederken dolar/TL 17'ye doğru yükselmesiyle TL'nin mayıs başından beri kaydettiği değer kaybı yüzde 12'ye ulaştı.
Türkiye'nin beş yıl vadeli borcunu iflasa karşı korumanın maliyetini gösteren CDS'ler, 740 baz puana yükselerek 2008’den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.
ABD'li yatırım fonu yöneticisi Will Slaugher, "Erdoğan'ın rezervi bitti ve yakında liranın kontrolünü kaybedecek. Yıl sonuna kadar Türk lirası büyük ihtimalle olağanüstü değer kaybedecek ve Türkiye'nin temerrüde düşmesi de mümkün" ifadelerini kullandı.
Slaughter "Temerrüdü sermaye kontrolü ve vatandaşların dövizlerine el koyarak önlemeleri mümkün. Fakat ne olursa olsun Türkiye makroekonomik olarak son sürat raydan çıkmaya doğru ilerliyor. Erdoğan ve çevresindeki zır cahil dalkavuk zümresi iktidardan düşmediği müddetçe Türkiye için işler iyiye gitmeyecek'' dedi.
Hükümetin, Aralık ayındaki kur krizini bir süreliğine de olsa tersine çevirmesini sağlayan KKM sisteminde yaz aylarında belirginleşecek vade sonunda yenilenip yenilenmeyeceği piyasanın ana gündeminde. Ayrıca önümüzdeki kış için yüksek enerji döviz faturasının nasıl ödeneceği de bir diğer endişe kaynağı. Piyasalar bu endişelerin hangi adımlarla aşılmaya çalışacağını takip ediyor.
Bu politikalar TL'de değer kaybı ve büyüyen enflasyon sorunu beraberinde getirirken Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati yıl sonunda enflasyonu yüzde 50 altında öngörüyor. Piyasa beklentisi TÜFE'nin yüzde 90'a yaklaştıktan sonra yılsonunda ancak yüzde 63.5'e gerileyeceği yönünde. Reuters anketlerinde her ay beklentiler daha da yukarı revize ediliyor.
Mayıs ayı başından 14,75'lar düzeyinden başlayan yükseliş trendiyle birlikte dolar/TL, bu sabah 17 lirayı aştı.
Dolar/TL 17,10'un da üzerine çıkarken aynı saatlerde Euro/TL, 18,30'un üzerine çıktı.
Gerçek Gündem
Yurtdışı gezileri, fahiş harcamalarla dolu 6 yıl: Şahin’in izi kaldı7 izlenme
Melih Gökçek'ten skandal paylaşım! "Sokakta gezecek muhalif, dayağa hazır olsun"64 izlenme
Mustafa Sandal'dan çarpıcı paylaşım: “Şu karede tutuklanan sadece bir kişi var!”30 izlenme
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya mecliste kayyım protestosu!17 izlenme
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan Zorbay Küçük açıklaması: Soruşturmadaki son durum belli oldu9 izlenme
Teğmenler hakkında olumsuz kanaat bildirmeyen Tabur Komutanı görevden alındı iddiası19 izlenme
Sağlık Bakanı Koca vaka ve vefat sayısını açıkladı: 28.892 yeni vaka tespit edilirken 239 kişi hayatını kaybetti, 30.336 kişi sağlığına kavuştu!39 izlenme
Numan Kurtulmuş, Meclis lokantasındaki düşük fiyatları böyle savundu! "Tek maaş alan vekil arkadaşlarımız var"24 izlenme
Termik santral önergesini veren vekil konuştu! ‘’Önergeyi ben verdim ama veto konusunda Cumhurbaşkanına katılıyorum’’
Erdoğan'ın 'üçüncü adaylığına' karşı çıkan yargıç için HSK harekete geçti
Binlerce liralık harcama! Deniz Demir sordu: 'Basın İlan Kurumu bütçesinden eşarp ve saat kim için alındı'
Instagram hesabını satın aldığı ortaya çıkan Melih Bulu’nun hesabı kapatıldı!