İktidarın kötü yönetim örneği olan ve seçim dönemlerinde propaganda aracına dönüştürülen Kamu İktisadi Teşebbüsleri’nin (KİT), görev zararı bir önceki yıla göre yüzde 820 oranında büyüdü. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın genel seçimlerin yapıldığı 2023 yılına ilişkin Kamu İşletmeleri Raporu, arpalığa dönüşen KİT’lerin mali durumlarını açığa çıkardı.
AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ekonomik krizin yansımalarını azaltmak amacıyla KİT’lere ve kamu bankalarına piyasa koşullarının dışında verdiği görevlerden dolayı ortaya çıkan zarar, 2023 yılında 179,62 milyar TL oldu. 2023 yılsonu itibarıyla 8 kuruluşa görevlendirme bedeli ödemesi yapıldı.
2018 yılına kadar merkezi bütçe içerisinde "görev zararı" olarak belirtilen bu gider kaleminin ismi daha sonra artan zararın yarattığı olumsuz algı nedeniyle “görevlendirme bedeli” olarak değiştirildi.
Rapor, KİT’lerin ‘görevlendirme bedelinin’ son beş yıl içerisinde devasa büyüklüğe ulaştığını gözler önüne serdi. 2019 yılında 1,67 milyar TL olan görev zararı 2020'de 2,10 milyar TL’ye, 2021'de 23,84 milyar TL’ye çıktı. 2022 yılında 19,52 milyar TL’ye gerilese de 2023 yılında yaklaşık 9 kat artarak 179,62 milyar TL’ye ulaştı. 2023 yılında yapılan toplam görevlendirme bedeli ödemelerinin yüzde 43,2’si EÜAŞ’a, yüzde 41,2’si BOTAŞ’a, yüzde 11,9’u ise TMO’ya yapılan ödemelerden kaynaklandı.
∗∗∗
Seçim dönemlerinde artan gıda enflasyonunun yarattığı toplumsal tepkinin önüne geçmek için ucuz gıda ürünlerinin satıldığı Tarım Kredi Kooperatifleri’ne (TKK) ve kamu sermayeli bankalara yapılan gelir kaybı ödemeleri 2023 yılında önceki yıla göre yüzde 92 artarak 37,17 milyar liraya çıktı. 2019 yılında 5,21 milyar TL, 2020 yılında 7,50 milyar TL, 2021 yılında 9,96 milyar TL ve 2022 yılında 19,35 milyar TL gelir kaybı ödemesi adı altında bütçeden aktarıldı. KİT’lerde 2019 yılında ortalama 100 bin 516 kişi istihdam edilmekte iken bu sayı 2023 yılında 98 bin 922 kişiye geriledi. KİT’lerin toplam istihdam gideri bir önceki yıla göre yüzde 109,7 artarak 62 milyar TL olarak gerçekleşti.
BirGün
Kışlalara ‘el koyma’ planı!1027 izlenme
20 bin sözleşmeli öğretmen atama sonuçları açıklandı28 izlenme
AKP'li troll hesaplar birbirini ifşa etti!97 izlenme
Başında AKP'li bürokrat vardı: Almanya, Kuveyt Türk Bankası iştiraki KT Bank’a 'Kara Para' kayyumu atadı!50 izlenme
Kayyum rektör Bulu’nun arkadaşından ‘pişkin’ davranış! Öğrenciler isyan etti!75 izlenme
AKP'li Bakan Nebati, milyonlarca EYT'liyle dalga geçti!44 izlenme
İsrail’de kanlı saldırı: Çok sayıda ölü var87 izlenme
Macaristan'da siyasi deprem: Cumhurbaşkanı Novak ve eski Adalet Bakanı Varga, "geri dönülemez hata" nedeniyle istifa etti.24 izlenme
Erdoğan'a 3 yeni mesaj var: Vatandaşın seçimi belli oldu
Silivri Cezaevi'nin önü karıştı: Ümit Özdağ için kurulan çadıra jandarma müdahalesi!
Her suikastten canlı kurtulan İran komutanı sırra kadem bastı: İran infaz mı etti?
Ankara Ulus Ptt'deki Suriyelilerin maaş kuyruğu !