2011 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “çılgın proje” olarak açıkladığı İstanbul’un el değmemiş tarım ve orman arazilerine yapılması planlanan Kanal İstanbul’un çevresine kurulacak Yenişehir için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanlığı etap etap imar planları hazırlamıştı. 7 etaptan oluşan planların ilk 3 etabı yapılaşacak alanlardan, geri kalan etapları ile arkeolojik sit alanları ve göl alanlarından oluşuyordu. Verimli arazileri konut imarına açan 2021’de onaylanan imar planlarına karşı İBB, hukuki mücadele başlatmıştı.
3 AYRI İPTAL KARARI
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, geçtiğimiz günlerde İBB olarak açtıkları dava sonucunda İstanbul 11. İdare Mahkemesi’nin “Kanal İstanbul Yenişehir Rezerv Yapı Alanı 1. Etap Projesine” ilişkin imar planlarının İstanbul 11. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiğini duyurmuştu. Aynı mahkeme, 29 Aralık 2023 tarihli kararıyla 2’inci etabın imar planlarını, 30 Ocak 2024 tarihli kararıyla da 3’üncü etabın imar planlarını şehircilik ilke ve esaslarına, planlama tekniklerine ve hukuk uygun olmadığı için istinaf yolu açık olmak üzere oybirliği ile iptal etti. Böylece kanalın çevresine kurulması planlanan Yenişehir’in konut inşaatları yapılacak bütün etaplarının planları iptal edilmiş oldu.

İBB, Kanal İstanbul’un Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanan imar planlarına karşı açtığı davayı kazandı. Mahkeme, imar planlarının şehircilik ilkelerine ve hukuka uygun olmadığını belirtti. Böylece Yenişehir’in konut inşaatları yapılacak bütün etaplarının planları iptal edilmiş oldu.
İstanbul 11. İdare Mahkemesi’nin aldığı üç iptal kararında da aynı tespitleri yaptı. Kararlarda, nüfusun nasıl tespit edildiğinin bilinmediği, bu durumun nüfus denetimi yönünden belirsizlik yarattığı belirtildi. Mezarlık alanlarının ağaçlandırılacak alan olarak gösterilmesinin mevzuata uygun olmadığı vurgulandı. Plan notlarının niçin kaldırıldığı veya değiştirildiğinin gerekçelerinin tam olarak ortaya konulamadığı ifade edilerek planların yeterli teknik ve nesnel açıklayıcılıktan uzak olduğunun altı çizildi. İBB’nin Kanal İstanbul için verilen “ÇED olumlu” kararı karşı açtığı dava da Danıştay’da görülüyor.
Sözcü
AKP'li Beykoz belediye başkanından halka skandal hakaretler !2445 izlenme
FT: İBB’ye borç veren yabancı yatırımcılarda Erdoğan tedirginliği var94 izlenme
TELE1'e kayyum atandı, Ekrem İmamoğlu açtı ağzını yumdu gözünü! "Bu bir çökmedir. Bu bir gözdağıdır! Yargısız infazdan vazgeçin!"25 izlenme
Erdoğan 'Nerden nereye' demişti: Aziz Çelik'ten emekli aylığı yorumu40 izlenme
AKP'li belediyenin iftar programında protokol oruç açarken, dakikalarca yemek kuyruğunda bekleyen halk isyan etti! 'Millet aç, aç!'47 izlenme
8 Mart'ta kadın başkan istifa ettirildi!301 izlenme
CHP'li Gürsel Tekin: 18 arsayı FETÖ'ye tahsis eden Başkan yapıldı158 izlenme
Yenikapı’dan notlar: Eski kalabalıklar yok, öğretmenler lise öğrencilerini getirdi287 izlenme
CHP’nin Güngören’deki seçim standına saldırı! 1 kişi gözaltına alındı
‘Erik Dalı’ türküsü istifa getirdi!
Bagok Dağı’nda PKK’lı teröristlerle çatışma: 1 Şehit, 4 yaralı
CHP'li Yavuzyılmaz, 20 Aralık'ta olanları anlattı! "MB soyulmuştur. Operasyondan haberi olanlar büyük paralar kazanmıştır. Kalanlar paralarını ve varlıklarını kaybetmiştir!"