Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, İran kaynaklı çatışmanın Türkiye ekonomisi ve bankacılık sektörü üzerindeki etkilerine ilişkin değerlendirme yayımladı.
Fitch Ratings finansal kurumlar direktörü Ahmet Kılınç ve kıdemli direktör Douglas Winslow liderliğinde hazırlanan rapora göre, kısa süreli bir kriz senaryosunda riskler “kontrol altında” kalırken, çatışmanın uzaması halinde ekonomik kırılganlıklar artabilir.
Fitch’in baz senaryosu Hürmüz Boğazı’ndaki olası kesintilerin kısa süreli olması. Bu durumda Türkiye’nin döviz rezervleri ve sıkı para politikası, şokları sınırlayan temel unsurlar olarak öne çıkıyor.
Kötü senaryo ise çatışmanın ve Hürmüz Boğazı’ndaki aksamaların uzaması. Bu senaryoda, Türkiye’nin önemli bir enerji ithalatçısı olması nedeniyle, petrol fiyatlarındaki yüksek seyir uzun süre devam edebilir. Bu durum da enflasyon baskısını tetikleyip cari açığı büyütebilir.
Daha olumsuz senaryolarda ise uzun süreli piyasa kapanmaları, dış finansmana erişimde zorluklar ve döviz likiditesinde baskı öne çıktı. Ayrıca yüksek faiz ve enflasyon ortamının bankaların kârlılığını ve aktif kalitesini zayıflatabileceği ifade edildi.
Ayrıca, ekonomi politikalarına yönelik olası siyasi müdahaleler de temel risk faktörleri arasında sayıldı.
Raporda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) mart başında efektif olarak 300 baz puanlık sıkılaşmaya gittiği ve gecelik borç verme faizini yüzde 40’a yükselttiği hatırlatıldı. Politika faizinin ise yüzde 37 seviyesinde tutulduğu belirtildi.
Fitch, bu sıkı duruşun sürmesi halinde enflasyonun 2026 sonunda yüzde 25’e gerilemesini bekliyor. Aynı dönemde reel faiz oranının yüzde 4,5 civarında olacağı öngörülüyor.
Fitch, rezervlerde ciddi bir düşüş yaşanması durumunda Türkiye’nin kredi notu üzerinde aşağı yönlü baskı oluşabileceği uyarısında bulundu.
NEFES
AKP’den aday adayı olan isimlerin lüks araç şovuna tepki yağıyor!76 izlenme
Narin Güran'ın ölmeden önceki son isteği: Gözaltına alınmayan ağabeyi açıkladı35 izlenme
Erdoğan’nın Sakarya’da iki lafından biri 'Bay Kemal' oldu32 izlenme
Köprü ve otoyola 1 Nisan zammı49 izlenme
İHA muhabirinden emekli maaşıyla geçinemediğini söyleyen yurttaşa: "Borcun varsa neden alkol alıyorsun?"43 izlenme
İthal ürün listesi kabarıyor: Peyniri de ithal edeceğiz!94 izlenme
Mahkeme son noktayı koydu! Atatürk’ün vasiyetinin iptali istenemeyecek!79 izlenme
Show TV'de Okan Buruk depremi! Ela Rümeysa Cebeci iddiası ortalığı karıştırdı: TMSF'den jet Sevilay Yılman kararı31 izlenme
Bayrampaşa Belediyesi soruşturmasında iki kişi daha tutuklandı
Hürriyet yazarı sıradaki operasyonun adresini verdi: "CHP'nin kalesi, Cumhuriyet'in kalbi"
Rusya’yla ilgili çarpıcı iddia! 60 bin asker…
Depremde hasar gören binaya "İn aşağı" diye bağırdı, bina saniyeler içinde böyle yerle bir oldu