Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulan yasa teklifinde, izin almadan askeri bilgileri paylaşan ve askeri konularda yorum yapan emekli Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personellerine 3 yıla kadar hapis cezası istendi.
Askeri Ceza Kanunu'na eklenecek madde ile, düzenlemeye aykırı hareket edenlere 3 yıla kadar hapis cezası verilecek.
Teklifte, görev sırasında kendisinin veya başka askeri personelin kimliğini paylaşanlar ile askeri birliklerin durumları hakkında sosyal medyada görüntü yayınlanmasına da yasak getirildi. Terörle mücadele sırasında sosyal medyada yapılan paylaşımlar birliklerin görevlerini tehlikeye atıyordu.
NTV'nin aktardığına göre AKP milletvekilleri imzasıyla sunulan 60 maddelik kanun teklifinde, emekli olan askeri personellerin izinsiz olarak televizyon kanallarında kendi alanlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunmaları halinde hapis cezası istendi.
Teklifteki Askeri Ceza Kanunu'na eklenmesi istenen madde şöyle:
"Kendisine özel bir mezuniyet verilmediği halde, görevdeki personel ile kamu görevlisi sıfatı sona erenlerden, görevde oldukları süre içerisinde bulundukları makam ve görevlerine ilişkin unvanlarını kullanarak veya görevi ve sıfatı icabı muttali olduğu askeri muamelat, teşkilat, harekat, tesisat veya tertibata müteallik işler hakkında beyanat veren, yazı yazan veya sair surette açıklamada bulunanlar her kim olursa olsun, fiili daha ağır bir cezayı gerektirmediği takdirde altı aydan üç seneye kadar hapsolunur.”
Teklifte, askeri personelin sosyal medya paylaşımlarına da düzenleme getirilmesi istendi. Teklifteki maddeye göre, TSK personeli kendisinin veya başka askeri personeli görüntülerini paylaşamayacak, birlikler hakkında bilgi veremeyecek. TSK İç Hizmet Kanunu'na eklenmesi istenen madde şöyle:
"Kendisinin veya başka bir askeri personelin askeri kimliğinin, görev veya faaliyetleri kapsamında askeri bilgi, belge, konum bilgisi veyahut bunlardan herhangi birini içeren resim, yazı, fotoğraf, ses kaydı, video gibi görsel ve işitsel materyallerin Millî Savunma Bakanlığınca yetki verilen durumlar hariç, radyo, televizyon, internet, sosyal medya, gazete, dergi, kitap ve diğer tüm medya araçları ile her türlü yazılı, görsel, işitsel ve elektronik kitle iletişim araçları vasıtasıyla yayınlanması veya açıklanması yasaktır."
BirGün
CHP'den Jandarma Genel Komutanı'na sert tepki: "Siz ne yapıyorsunuz kardeşim?"16 izlenme
Akbelen için mahkeme kararını verdi!62 izlenme
İran füzesinin Tel Aviv’e isabet ettiği anlar ortaya çıktı46 izlenme
EBA isyanı… Ne telefon çekiyor, ne internet altyapısı var!100 izlenme
Depremi önceden bilen Prof. Dr. Şener Üşümezsoy uyardı: "Risk henüz bitmedi!"10 izlenme
“Bu ülkede damat olacaksın be kardeşim” dedirten haber!118 izlenme
Ata Demirer ile Ferdi Tayfur'un 'telif' kavgası yeniden gündemde! İşte yargıya taşınan o tartışma37 izlenme
Türkiye’yi son iki yılda 12 bin milyoner terk etti!198 izlenme