İsmailağa Cemaati’nin şeyhi Mahmut Ustaosmanoğlu 23 Haziran’da yaşamını yitirdi. Uzun süredir sağlık sorunları nedeniyle, cemaatin fiili yönetiminde bulunamayan Ustaosmanoğlu’nun vefatının ardından cemaatte, şeyhlik kavgası başladı.
AKP’nin yakından takip ettiği ve müdahil olduğu süreçte; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı cenazede, Ustaosmanoğlu’nun yerini dünürü olan Hasan Kılıç’a bıraktığı duyuruldu. Ancak bu vasiyet, cemaat içindeki kavgaya engel olamadı.
Cübbeli Ahmet olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü, cenazede engellendiğini belirtip, "Efendi Hazretlerimize bir bardak, bakraç cenaze şerefisine su bile döktürmediler" demişti.
KAVGA BOMBALI SALDIRIYA DÖNÜŞTÜ
İsmailağa içindeki şeyhlik kavgası, tarafların birbirilerine yönelik saldırılarına evrildi. Cemaatin tarihinde, önemli isimlerin öldürülmesi vardı.
Kavganın güçlü taraflarından olan Cübbeli Ahmet’in lideri olduğu Hoca Ahmet Yesevi Derneği’ne (HAYDER) 15 Ekim’de ses bombası atıldı. Cübbeli Ahmet, 20 Ekim’de verdiği “vaazında” saldırıyı doğruladı ve bombayı atanın “tanıdık” olduğunu söyledi.
“GEÇEN HAFTA BURADA KONUŞMA YAPTIM BİR GÜN SONRA BOMBA ATTILAR”
Halk TV yazarı İsmail Saymaz, “İsmailağa’da ‘rabıta’ bombası mı?” başlıklı yazısında , İsmailağa Cemaati’nde yaşananları aktardı. Saymaz, bombayı atan kişiyle ilgili öğrendiklerini şöyle aktardı:
“Bir süre İsmailağa’da takılmış. Evinde patlayıcı maddeler bulunmuş. Cübbeli, saldırganın meczup olduğuna asla inanmıyor. ‘Geçen hafta burada konuşma yaptım. Bir gün sonra bomba attılar’ diyor.
Cübbeli Ahmet, bu öneriyi şeyhe kendisinin sunduğunu, Mahmut Efendi’nin de kabul ettiği söylüyor.”
CÜBBELİ’NİN ŞURASINA BASKIN: SES BOMBASI, AKLA İSMAİLAĞA CİNAYETLERİNİ HATIRLATMIYOR DEĞİL
“Cübbeli’nin vaazından beş ses bombasından üç gün sonraydı” diyen Saymaz, yaşananları şu ifadelerle anlattı:
“İsmailağa Vakfı’nın internet sitesinde, Ahmet Ustaosmanoğlu imzasıyla açıklama yayınlanarak, şöyle denildi:
‘Rabıta konusunda Mehmet Efendi hazretlerimizden sonra kimsenin yetkili olmadığı, Hazreti Mehdi’ye kadar rabıtanın kendisine yapılacağı yönünde ortaya atılan iddialara itibar edilmemelidir.’
Ustaosmanoğlu, Cübbeli’yi hedef alırken… Cübbeli Ahmet de rabıta şurası toplama kararı aldı. İsmailağa’dan önde gelen hocaları çağırdı. Altı hoca 19 Ekim akşamı Cübbeli’nin Beykoz’daki evinde buluştu. Buluşmayı öğrenen Ustaosmanoğlu baskın yaparak, eve geldi. Ustaosmanoğlu, Cübbeli’ye ‘Evvelce rabıta hakkında birlikte karar almışken, yeniden bu konuyla niçin girme ihtiyacı hissettin?’ diye sordu. Cübbeli’nin Kılıç’ın şeyhliğini, İsmailağa’yı idare eden Büyük Heyet'i tanımadığı söyledi. Cübbeli ise Kılıç’a bağlı olduğunu anlattı. Heyet’e karşı gelmediğini söyledi. Görüşme beş saat sürdü.
Görüşmenin sonunda, ‘Bütün cemaati ve tarikatın ilgilendiren hayati önem taşıyan konularda Heyet’in haricinde bu yolda emeği geçen önemli bazı zevat ile istişare yapılacağı ve şura ile hareket edileceği hususu da konuşuldu ve bu hususta sözleşildi.’
İsmailağa çevresinden öğrendiğim kadarıyla Cübbeli Ahmet ve çevresi, şuraya hoca katılımı sağlamak ve karar dengesini etkilemek için çabalıyor. Şeyh Hasan Kılıç’tan sonra şeyhliğin başvekilliğe çevrilmesi gerektiğini savunuyor.
Tarikattaki post kavgasının Kılıç’tan sonra süreceğini, İsmailağa’nın bölünebileceğini ve Cübbeli’nin kendi cemaatini kuracağını düşünüyorum.
Ancak ses bombası, akla İsmailağa cinayetlerini hatırlatmıyor değil. İsmailağa’da, isimleri halifelik için anılan Hızırali Muradoğlu ve Bayramali Öztürk de “İsmailağa çevresinden” bazı “meczuplar” tarafından öldürülmüştü.”
KRT
Madımak katliamı 32. yılında yüreklerde aynı sızıyla... Ne adaleti sağlandı ne acısı dindi24 izlenme
ABD'den "ciddi yaptırım" uyarısı! "Türkiye S-400’lerden vazgeçmeli"82 izlenme
Atatürk’ün yurt gezilerinde kullandığı vagonu “Beyaz Tren”129 izlenme
Ateşkesten saatler sonra Ermenistan sivilleri hedef aldı! Ölü ve yaralılar var!69 izlenme
SADAT'tan Atatürk skandalı!56 izlenme
Tunç Soyer hapishane koşullarını anlattı: En güzel yanı şafak operasyonu ile evinizin basılmaması13 izlenme
İlk kez duyacaksınız: Atatürk’ün kendi sesinden Gençliğe Hitabe49 izlenme
Bolu Belediyesi’nin tartışılan Başkanı CHP’li Tanju Özcan,konuştu "Bolu’da en rahat Suriyeliler yaşıyor"218 izlenme
Sedat Peker'den bir paylaşım daha! "İktidarın içindeki bazı şahısları..."
İmamoğlu'ndan iktidara: "Son seçiminiz, mertçe yapın"
Emekli albay Orkun Özeller'den mavi bere takan Mehmet Ali Çelebi'ye: "Sana soytarı desem kızar mısın?"
Saray'ın danışmanı hedef göstermişti: Hasan Can Kaya'dan cevap geldi