Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu Atatürk Orman Çiftliği’ne 1928 yılında inşa edilen Ankara Çimento Fabrikası’nın arazisi de ranta açıldı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı dün, Etimesgut ilçesindeki Atatürk Ormana Çiftliği (AOÇ) arazisinin 588 bin metrekarelik bölümünün imar planlarını değiştirdi. İmar planları değiştirilen arazi, kamuoyunda beşli çete olarak bilinen şirketler arasında yer alan Limak Holding’e ait. Ayrıca arazi üzerinde, 1928 yılında inşa edilen Ankara Çimento Fabrikası da yer alıyor.
BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre , imar planı raporlarına göre, Limak’a ait olan 588 bin metrekarelik AOÇ arazisinin 261 bin metrekarelik bölümü konut alanı, yaklaşık 50 bin metrekarelik bölümü ticaret ve konut alanı, 12 bin metrekarelik bölümü ise özel eğitim alanı olarak belirlendi. Arazinin geri kalan kısmı ise anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise, dini tesis, sağlık alanı, park, otopark ve yol alanı olarak kullanılacak.
ADIM ADIM TALAN PLANI
Ankara Çimento Fabrikası ve arazisi, 1989 yılında özelleştirilerek satıldı. Fabrikayı Fransız sermayeli Set Group, 25 Mart 2011 tarihinde Limak Holding’e bağlı Limak Batı Çimento Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’ne devretti. 2016 yılında ise Kültür Varlıkları Bölge Kurulu, fabrika alanının “kültür varlığı özelliği taşımadığını” saptadı. Kurul, fabrika alanında imar planı yapılabileceğine karar verdi.
TARİHİ SİT ALANI
İmar planı raporunda ise fabrikaya ilişkin, “Alan üzerinde 1928 yılında kurulan ve faaliyetine devam etmeyen çimento fabrikası bulunmaktadır. Planlama alanının yüzde 60’ı çimento fabrikası, yüzde 35’i ise çimento fabrikasına ait sosyalidari tesisler ve depoatölye alanlarıdır. Geriye kalan yüzde 5’lik alan ise ağaçlandırılmış sahadır. Çimento fabrikası 2017 yılında faaliyetlerine son vermiş ve söküm işlemleri devam etmektedir” denildi.
Öte yandan Atatürk Orman Çiftliği’nde yer alan ve ranta açılan arazi, 2023 Başkent Ankara Nazım İmar Planı’nda “Özel Proje Alanı ve Tarihi Sit Alanı” içerisinde yer alıyor.
AOÇ YÜZDE 39 KÜÇÜLDÜ
Plan raporunda yer alan bilgilere göre, Atatürk Orman Çiftliği, kurulduğu günden bu yana yasayla devir ya da satış yoluyla arazilerinin yüzde 39’unu kaybetti.
Çiftlik arazisi, geçen yıllarda yapılan Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve Millet Camii ile AKP’li Melih Gökçek’in Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde yaptırılan Ankapark projesi gibi çok sayıda projeyle yapılaşmaya açıldı. Ayrıca Çiftlik arazileri, Sağlık Bakanı’nın kurucusu olduğu Medipol Üniversitesi gibi çok sayıda kuruma da tahsis edildi.
İsrail: "Şifa Hastanesi’ni boşaltın"30 izlenme
Hatay'da neler oluyor? “Yakında geleceğiz. Biz İslam devletiyiz” diyerek mezarlara saldırdılar!548 izlenme
Erdoğan açılışı yapmıştı! Dev AVM’de mağazalar teker teker kapanıyor!167 izlenme
Kredisini ödemediği için takibe düşen kişi sayısı yüzde 82 arttı38 izlenme
Türkiye’de üretiliyor: Bizde 1 milyon Bosna’da 460 bin!28 izlenme
Erdoğan “Belediyeleri ayırmıyoruz” demişti ama AKP ve MHP belediyelerine para yağdı25 izlenme
Diyanetin skandalları bitmiyor: Radikal İslamcılarla protokol imzaladıkları ortaya çıktı29 izlenme
Ekonomik kriz kendisini iyiden iyiye belli etmeye başladı: Ayda 65 bin abonenin doğalgazı kesiliyor!59 izlenme
TCDD rekor zarar etti: Cengiz, Limak ve Kolin havalara uçtu
İzmir'deki elektrik faciasında aylar sonra 3. bir kişinin akıma kapıldığı ortaya çıktı
CHP'ye 'Paralel' iftirası atan AKP'li Mahir Ünal'ın geçmişinden bir bölüm 'FETÖ'nün ordu ve emniyete sızmasını destekledik !'
Zeytin yasası zeytini koruyamadı! 37 köyün kalbine kazma vuruldu