Vergi ve SGK borcu olan yüz binlerce işletmeye pazartesiden itibaren elektronik haciz (ehaciz) yapılmaya başlandı. Ehaciz gönderilen mükellef sayısının 3.3 milyona ulaşacağı ifade ediliyor.
Banka hesapları bloke olan mükellefler adeta şok yaşadı. Hacizlerin, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın aynı gün yaptığı Yeni Ekonomik Program'ı (YEP) sunumunun hemen ardından başlaması ise dikkat çekti.
Albayrak daha önce temmuz ayı sonunda yaptığı açıklamada, “Vergi ve prim borcu yapılandırma talepleri geliyor. Farklı dönemlerde farklı ihtiyaçlara uygun adımlar atılabilir” diyerek, yapılandırmaya yeşil ışık yakmıştı. Bu açıklama iş dünyasından olumlu karşılık görmüş, gerekli adımların bir an önce atılması gerektiği ifade edilmişti.
Ancak, geçen süre içinde herhangi bir yapılandırma programı yapılmadı. Bakan Albayrak da pazartesi günü yaptığı YEP sunumunda borç yapılandırmasına değinmedi.
Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Sözcü Yazarı Vergi Uzmanı Nedim Türkmen, “Son 3 gündür borcunu ödeyemeyen yaklaşık 2.5 milyon vergi mükellefi, 800 bin civarında SGK borcunu ödeyemeyen şirket ya da kişilere elektronik haciz yolladılar. Her ikisinin borcu toplamda 150 milyar TL'yi buluyor. Bütün bankalardaki hesaplarına haciz gönderdiler. Önce yapılandırma çıkartacağız diye vatandaşı rahatlattılar, sonra çıkarmayacağız deyip aynı gün bastılar bütün hacizleri” dedi.
İFLASLARA NEDEN OLACAK
Olayın aybaşına denk gelmesiyle firmaların maaş ödemelerinin aksadığını söyleyen Türkmen, ayrıca bankaların kredileri de geri çağırabileceklerini belirtti. Haciz öncesi ödeme emri dahi gönderilmediğini vurgulayan Türkmen, “Zaten işler, tahsilatlar kötü. Bu böyle son darbe oluyor. Hesabında para olan mükellef de pek bulamayacaklar. Sen umduğun tahsilatı yapamayacaksın ama işletmelerin iflas etmesine neden olacak hamle yapıyorsun” dedi.
ESNAFIN GÖZÜ KULAĞI YAPILANDIRMADA
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın temmuz ayında yaptığı borç yapılandırma açıklaması esnafı umutlandırmıştı. O dönem açıklama yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın borç içinde olduğunu ifade ederek, “Esnafımız oldukça zor bir dönem geçiriyor. Hazine ve Maliye Bakanımızın açıklaması esnafımızı umutlandırdı. Önceki dönem yapılandırması bozulanları da kapsayacak şekilde yeni bir borç yapılandırmasına acil ihtiyaç var” demişti.
http://www.krttv.com.tr/ekonomi/yuzbinlercevatandasahacizgelmeyebasladih15447.html
Fatma Yasak'ı alıkoyan Alper Tasalı serbest bırakıldı!64 izlenme
TTB’den Vestel raporu: Şikâyetleri olan işçilerin hastaneye gitmesi engellenmiş67 izlenme
Ekonomik kriz nedeniyle Müjdat Gezen Tiyatro binası satılığa çıktı, fiyatı belli oldu!38 izlenme
Cem Toker, Köfteci Yusuf'a destek için gitti, fotoğraf paylaştı23 izlenme
Maden faciasının 16’ncı günü: İliç’te dokuz işçi halen kurtarılmayı bekliyor36 izlenme
İttifak dışında kalan partilerin seçmeni kime oy verecek?43 izlenme
Nereden nereye! Bakış açısı ve söylemi 24 yılda tamamen değişti49 izlenme
Erdoğan'a oy veren AKP Kadın Kolları üyesi kadının büyük itirafı: ‘Erdoğan bizi kandırdı. AKP kadın kolları olarak çalıştığıma pişmanım’41 izlenme
Muğla’da yangınlar kontrol altına alınamadı! ‘Üzülerek söylüyorum ki istikamet termik santral’
İnanılır gibi değil: Fabrika kapatılacak, cezaevi açılacak!
AKUT’un kurucusu Nasuh Mahruki’den deprem açıklaması: "Siyasi yanlışın faturasını millet ödedi"
Yabancıya konut satışı rekor kırdı!