Türkiye ekonomisini esir alan yüksek faiz, toplumun iki kesimi arasındaki farkı adeta fay hattına dönüştürdü. Bir tarafta paradan para kazanan zengin azınlık, diğer tarafta borçla yaşamını sürdürmeye çalışan yoksul geniş kitle...
Devasa uçurum yüzünden ülke içinde iki farklı ekonomik gerçeklik yaşanıyor. Borçlu yoksullar varlıklı zenginlere kaynak aktarıyor. Banka hesaplarında 26.1 trilyon liralık birikim var ve bunun 21.5 trilyon lirası küçük bir varlıklı kesimin elinde. 5 milyon lira ve üzeri mevduata sahip 350-400 bin kişinin varlığı 10 trilyon lirayı aşıyor.
YOKSUL TÜRKİYE
Toplam 194 milyon adet banka hesabı var. Bu hesapların 175 milyonu 10 bin liranın altındaki paralardan oluşuyor, toplam varlığı ise sadece 141 milyar lira. Yaklaşık 28 milyon hesapta 10 bin ile 250 bin, 5.2 milyon hesapta da 250 bin ile 1 milyon lira arasında para var. Bunların toplam varlığı da 4.4 trilyon. Ülkenin bir yüzü ise yoklukla boğuşuyor. Yaklaşık 44 milyon kişi 6 trilyonu aşkın bireysel kredi ve kredi kartı borcuyla hayatını döndürmeye çalışıyor. 10.1 milyon kişi kullandığı ihtiyaç kredisi, 1.6 milyon kişi konut kredisi, 341 bin kişi de taşıt kredisi borcunu ödemek için her ay büyük mücadele veriyor.

6.5 MİLYON KOBİ
32.2 milyon kişi de maaşı yetmediği için bankanın kredili mevduat hesabından para çekmek zorunda kalıyor. Bireylerin dışında bir de küçük işletmeler var. 6.5 milyon KOBİ bankalardan aldığı 6.4 trilyonluk krediyle işlerini döndürüyor. Üstelik bu işletmelerin 5.4 milyonu mikro düzeydeki küçük işletmeler. Bunların döndürmeye çalıştığı borç tutarı ise 4.1 trilyon.
Başta yüksek faiz olmak üzere borçlanma maliyetlerinin aşırı yüksek olması, enflasyonun da maaş ve ücret gibi sabit gelirleri sürekli eritmesi yoksuldan zengine akan kaynak transferini büyütüyor. Bir kesim parasını bankaya koyarak aylık düzenli gelir elde ederken diğer kesim maaşının önemli bölümünü faiz ödemelerine aktarmak zorunda kalıyor. Borçlu ödediği faizle ekonomi içinde sürekli küçülürken varlıklı kesim sürekli büyüyor. Sonuçta gelir dağılımı daha da bozuluyor, orta sınıf eriyor, yoksullar ordusu büyüyor.
Sözcü
Özgür Özel'den KAAN mesajı: "Sonuna kadar arkasındayız!"10 izlenme
Sağ kolundan Çerçioğlu'nu yakacak sözler! Aziz İhsan Aktaş itirafları geldi17 izlenme
AKP'de peş peşe istifalar: 'Vicdanının sesi'ni dinleyen ayrılıyor! İşte geçtikleri parti46 izlenme
AKP'li Sevda Türküsev, kredi çekip tatile gidenlere 'gerizekâlı' diyerek hakaret etti! "Kredi çekip tatile gidiyor sonra ağlıyorsunuz para yetmiyor diye"21 izlenme
Behzat Ç'nin 'Akbaba'sı Berkan Şal sert konuştu: "Canım ülkemi tarikatlara peşkeş çekiyorlar"26 izlenme
Adanalı vatandaş 'Bu yol daha yeni yapıldı, şu haline bakın ! Asfalt bugün dökülüyor, yarın bozuluyor !'187 izlenme
İmamoğlu'ndan İBB çalışanlarına mesaj45 izlenme
Özgür Özel 'bu bir kumpas' diyerek yanıtladı! "Erdoğan medyası ve yargısının CHP’yi kendi içinde tartıştırmak için buldukları bir kumpas"20 izlenme
#İzmir #deprem'inde 'BİM kolonları kesti, bina çöktü' iddiasıyla ilgili Özgür Özel'den flaş açıklama!
Murat Çalık'ın hastane raporu tamamlandı! Yeniden cezaevine sevk edilecek
DEM Parti ve Cumhur İttifakı'nın planları ifşa oldu
Askeri okulda 'Atatürk kavgası': Teğmen, Atatürk fotoğrafını yırttı