TÜİK, 'Yabancı Kontrollü Girişim İstatistikleri, 2021' verilerini yayımladı. Buna göre, yabancı kontrolündeki girişim sayısı 2020 yılında 6 bin 154 ve 2021 yılında 6 bin 111 oldu.
Bu girişimlerin toplam cirodaki payı 2020 yılında yüzde 13,8 iken 2021 yılında ise yüzde 12,7'ye geriledi.

Tütün ürünleri imalatı yabancı kontrolünün en yoğun olduğu faaliyet olarak dikkat çekti.
Tütün ürünleri imalatı 2021 yılında yabancı kontrollü girişimlerin ciro payının yüzde 91,8 ile en yüksek olduğu faaliyet oldu.
Yabancı kontrollü girişimlerin ciro payının en yüksek olduğu ikinci faaliyet ise yüzde 46,2 ile sigorta, reasürans ve emeklilik fonları oldu.
Bu alanda yüzde 42,3'lük oranla motorlu kara taşıtı imalatı üçüncü sırada yer aldı.

Yabancı kontrollü girişimlerin ülkelere göre dağılımında sayı ve ciro bakımından en büyük paya sahip ülke Almanya, ikinci en büyük paya sahip ülke ise ABD oldu.
Yabancı kontrollü 6 bin 111 girişimden 1025 tanesi Almanya tarafından kontrol edildi. Almanya tarafından kontrol edilen girişimlerin 2021 yılında elde ettiği cironun toplam yabancı kontrollü cirodaki payı yüzde 13,1 oldu.
ABD kontrolündeki 698 girişimin toplam yabancı kontrollü cirodaki payı ise yüzde 13,1 olarak gerçekleşti.

Sözcü
Azerbaycan duyurdu: İşte Karabağ krizinde son durum31 izlenme
Sedat Peker, Erdoğan ile 'helalleşme' videosu çekecek mi? Timur Soykan anlattı...54 izlenme
Vatandaşlar ağaçların kesilmesine isyan etti!81 izlenme
Ucuz et kuyruğunda bekleyen yurttaşlardan tepki: "Bizi yönetenler utansın. Hakkımızı helal etmiyoruz"25 izlenme
Ukrayna şehirleri yerle bir oldu, Putin bombardımanları böyle inkâr etti!54 izlenme
AKP'li Hilmi Türkmen'in iddiaları yine çürütüldü19 izlenme
İğneden ipliğe her şeye zam!237 izlenme
Makam aracı yok, maaşı işçiden az336 izlenme