Muğla Menteşe'nin Bayır Mahallesi ile Yatağan'ın Deştin Mahallesi arasında kızılçam ormanlarının tam ortasına hançer gibi saplanan, insan sağlığına ve çevreye vereceği zararlar bilimsel olarak kanıtlanan çimento fabrikasına karşı yöre halkı ayaklanmıştı. Aralık 2021’de inşaatına başlanan Muğla Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye ait Entegre Çimento Fabrikası ve Hammadde Ocakları Projesi'ne karşı, halkın sağlığı, geleceği, tarımsal üretimine zarar vereceği gerekçesiyle, ruhsat ve plan iptali davaları açılmıştı.
Çimento fabrikasına karşı, Deştin köylüleri yaklaşık 20 yıldır kararlı bir mücadele sürdürüyordu. Deştin köylüleri ve çevreciler, Çevre Bakanlığı'ndan “ÇED olumlu” kararı almış iki raporu açtıkları davalarla iptal ettirmişti.
Süreçte, 13 Şubat 2025 tarihinde Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi Başkanı Ahmet Aras başkanlığında, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı iptal edilmişti. Daha sonra 3 Haziran 2025 tarihinde ise Menteşe Belediye Meclisi Başkanı Gonca Köksal Aras yönetiminde Menteşe sınırları içindeki 1/1000 ölçekli uygulama imar planı iptal edilmişti.
Son olarak, Yatağan Belediye Başkanı Mesut Günay başkanlığında gerçekleştirilen meclis toplantısında, Yatağan sınırları içindeki 1/1000 ölçekli uygulama imar planının iptali kararlaştırılarak, entegre çimento fabrikası amaçlı imar planlarının tamamı iptal edilmiş oldu.
Ancak Muğla tarihinde bir ilk yaşandı. Muğla Valiliği'nin, çimento fabrikasının imar planlarını iptal eden Muğla Büyükşehir Belediyesine kararın yürütmesinin durdurulması için 22 Nisan’da mahkemeye başvurduğu ortaya çıktı. Mahkeme ise delillerin mahkemeye sunulması ve davalı olan Muğla Büyükşehir Belediyesinin savunması için 30 gün süre verdi.
Öte yandan Muğla Valiliği, Büyükşehir Meclis Kararının haksız ve hukuksuz olduğunu iddia etti.
Kızılçam ormanlarının tam ortasına hançer gibi saplanan ve çevreye ve insan sağlığına vereceği zararlar bilimsel olarak kanıtlanan çimento fabrikasının, 1/5000 ölçekli imar planlarının iptali, Muğla Büyükşehir Belediye Meclisinin Mayıs ayı Meclis Toplantısında kesinleşmişti. Muğla 4. İdare Mahkemesi, Muğla Büyükşehir’in iptal ettiği planlara karşı, firma tarafından açılan davada yürütmeyi durdurma istemlerini reddetti.
Danıştay 4. Dairesi, 11 Ocak 2024’te ÇED olumlu kararının iptali geçerli olduğuna kesin olarak, oy birliğiyle karar vermişti.
Nefes
İBB Başkanı İmamoğlu'nun avukatlarından HSK'ya başvuru38 izlenme
Taksim'de iki kadının yanına yaklaşarak sarkıntılık yapan ve fotoğraflarını çektiği iddia edilen şahıs vatandaşlardan feci dayak yedi!95 izlenme
İBB Meclisi'nde gerginlik! AKP'li Tevfik Göksu FETÖ hatırlatmasına dayanamadı, kürsüye yürüdü!61 izlenme
İmamoğlu: "Çocuklarımız okula karanlıkta gidiyor ama faturalar 3 katına çıktı"42 izlenme
Sağlık Bakanı açıkladı: 37.674 yeni vaka tespit edildi, toplam vaka 4.788.700'e, can kaybı da 39.737’ye yükseldi!88 izlenme
Diyanet İşleri Başkanlığı, TV denetleyecek!96 izlenme
Meczup yine sahneye çıktı: Vatandaşı "vatan haini" ilan etti, polise şikâyet etti39 izlenme
AKP'den yeni kanun teklifi: Belediyelere şirket kurmada Cumhurbaşkanı onayı zorunluluğu13 izlenme
ABB konser davası: Aleyhe ifade veren belediye çalışanı şirket kurmuş! "Kendi işlerinde belediye malzemelerini kullanırdı"
Ankara Adliyesi'nde Kuran kursu açılmasına suç duyurusu!
'Savcı kumpas kurdu' dedi Yenidoğan Çetesi davasında salon karıştı!
Havacılık Üniversitesi'ne Arap Dili Ve Edebiyatı Profesörü Atandı