Bloomerg’e konuşan ve konuyla ilgili bilgi sahibi olan kaynaklar, Trump yönetiminin 2017 yılında ABD Kongresi tarafından kabul edilen CAATSA (Amerika’nın Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası) uyarınca farklı derecelerde etkisi olacak şekilde tasarlanmış 3 yaptırım paketinden birinin seçildiğini belirtti. Söz konusu kaynaklar hangi yaptırım paketinin seçildiği konusunda ayrıntı vermedi.
“Açıklama için 15 Temmuz’un yıldönümü sonrası bekleniyor”
Bloomberg’e konuşan kaynaklardan biri yaptırımların bu hafta bitimine doğru açıklanmasının planlandığını söyledi. Haberde Trump yönetiminin, Erdoğan destekçilerinin iddia ettiği gibi darbe girişiminden ABD’nin sorumlu olduğuna ilişkin spekülasyonları körüklemekten kaçınmak amacıyla yaptırımları duyurmak için Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümünün geçmesinin beklemek istediği belirtildi.
Habere göre Türkiye’ye yönelik yaptırım paketi Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı ile Ulusal Güvenlik Konseyi arasında konuyla ilgili yapılan istişareler sonrasında oluşturuldu. Adını vermek istemeyen kaynakların aktardığına göre yaptırım paketi Başkan Trump ve üst düzey danışmanlarının onayını bekliyor.
S400 hava savunma sisteminin teslimatının başladığının onaylanmasının ardından CAATSA uyarınca Başkan Trump sertlik derecesi farklı 12 yaptırım kaleminden en az beşini seçmek zorunda.
Cuma günü Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’la telefon görüşmesi yapan ABD Savunma Bakan Vekili Mark Esper aynı gün yaptığı açıklamada Washington’un “Türkiye’nin hem S400 hem de F35’lere sahip olamayacağı” konusundaki duruşunun değişmediğini vurgulamış, Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ABD’den bir heyetin temaslarda bulunmak üzere bu hafta Türkiye’ye gideceği belirtilmişti.
S400 teslimatı sürüyor
Türkiye’ye S400 hava savunma sisteminin parçalarının teslimatı da devam ediyor. S400 rampalarını taşıdığı belirtilen Rusya’ya ait iki kargo uçağı daha Türkiye’ye ulaştı.
Uçakların inişinden iki saat sonra Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün yeni binasının açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ile önümüzdeki dönemde yüksek teknolojili silah sistemlerinin ortak üretimine başlamayı umduğunu söyledi.
Erdoğan: “Hedefimiz Rusya ile ortak üretim”
Erdoğan “S400’lerimizi almaya başladık. Alamazlar dediler, aldık. Onları hiçbir yere yerleştiremez dediler. Almanız doğru değil dediler. Bugün itibariyle sekizinci uçak geldi” diye konuştu, “Nisan 2020’de son noktayı koyuyoruz. Hava savunma sistemleri açısından dünyadaki sayılı ülkelerden biri haline geliyoruz. Hedefimiz Rusya ile ortak üretim” ifadelerini kullandı.
Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada başkent Ankara yakınlarında bulunan ve 15 Temmuz darbe girişiminin ardından adı Mürted Hava Üssü olarak değiştirilen üsse iki tane daha Rus kargo uçağının indiği belirtilmişti. Son 2 Rus uçağı S400 teslimatının başladığı Cuma gününden bu yana üsse inen sekiz ve dokuzuncu uçak.
‘Barınamıyoruz’ diyen öğrenciler emniyette sabahladı!53 izlenme
AKP'li Biga Belediyesinde işçi kıyımı!119 izlenme
İmamoğlu'nun projesine 6 dünya ödülü!57 izlenme
AKP Türkiye'sinin acı tablosu: 165 bin çocuğa ailesi bakamıyor38 izlenme
TRT'den skandal Mansur Yavaş talebi!156 izlenme
Eski vekilden çarpıcı iddia: 'AKP'li siyasetçi İstanbul'un en gözde semtindeki iki villayı bedavaya aldı'52 izlenme
23 Nisan'da provokasyon: 'Puta tapmayın' diye bağırdı, gözaltına alındı57 izlenme
Uyuşturucu ticaretinde siyasi bağlantının araştırılmasını AKP ve MHP reddetti!61 izlenme
'FETÖ ile mücadeleye biraz ara verelim, seçimi kazanalım, sonra bakarız belki'
Prof. Dr. Naci Görür 23 Nisan depremi yorumu: "İstanbul depremini daha da öne çekti"
Kitap fuarında muhalif yazarları yasaklayan belediye başkanı geri adım attı!
Yapılandırma çözüm değil faiz tuzağı oldu