VERGİ NEREDEN TOPLANACAK?
Toplam vergi gelirlerinin 2022'de 2.4 trilyon liraya ulaştığına, bu yıl vergi gelirlerinden 4.3 trilyon lira beklenirken, OVP'ye göre 2024'te ise 7.4 trilyon liralık vergi geliri hedeflendiğine dikkat çeken Çelebi, “Toplam vergi gelirlerinde yüzde 72 gibi müthiş bir artış var. Ancak nereden temin edileceği ve kaynağı net değil. Buna karşın şirketlerin 2022 yılı kârları yüzde 423 oranında inanılmaz bir artış yaşadı. Şirket kârlarından gelir vergisi oranlarını artırmak lazım. Buna dönük bir öneri de yok” dedi.
SOSYAL ADALET SAĞLANMALI
“Sosyal adaleti sağlamak vazgeçilmez hedef olmalı” diyen Çelebi, emeklilerin, memurların ve çalışanların net geçim düzeylerinin minimum asgari ücret seviyesine yükseltilmesi gerektiğini söyledi. Çelebi, “Maliye politikası birinci öncelikte olmalı ve para politikası ile hukuk reformları ve sosyal politikalarla desteklenmeli” dedi.
Prof. Dr. Işın Çelebi, şöyle devam etti: “Büyüme, teknoloji gelişimi ve verimlilikle iç içe olmalı. Teknoloji ihracatının toplamdan aldığı pay yüzde 1, bu oran yüzde 15'e çıkmalı. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 70, OVP'de yüzde 72'ye çıkıyor. 3 yıl sonra, yüzde 8590'a çıkmalı ki cari işlemler açığında azalma olsun. Bunun için Eximbank'ın sermayesini 5'e katlaması lazım. Bunlarla ilgili de bir hedef yok.”
1 ENFLASYON: Enflasyon yeniden yüzde 65'e çıktı. Tamamen verimsizlikten, üretim yetersizliğinden ve belirsizlikten oluşuyor. Buna karşın şirketlerin 2022 yılı kârları yüzde 423 oranında inanılmaz bir artış yaşadı. Bu durumu incelemek şart.
2CARİ AÇIK: Cari işlemler açığı problemi çözülmedi, tam tersine sorun büyüyor. Kur son iki yılda baskı altına alınınca ithalat patladı. Son 12 aylık cari açık ise 58.5 milyar dolara ulaştı.
3GELİR ADALETSİZLİĞİ: Gelir dağılımı problemi artarak devam ediyor. OVP'de bunun çözümü gözükmüyor. 2024 yılında Gelir Vergisi miktarı artıyor. Ancak nereden temin edileceği ve kaynağı net değil.
4HUKUK: OVP'de uluslararası hukukun uygulanacağına dair tek bir kelime yok. Bunun ekonomik boyutu, sosyal ve hukuki boyutu var. Bir bütünlük içinde olması lazım ki OVP çalışsın.

Kur Korumalı Mevduat sorununun büyüdüğüne değinen Prof. Dr. Işın Çelebi, “Kur Korumalı Mevduat'ta şu anda 127 milyar dolar civarında halka karşı bir borçluluk var. Bunun tasfiye edilmesi gerekiyor” dedi. Ancak tasfiye sürecinin zaman alacağını söyleyen Çelebi, “Rahmetli Özal döneminde ben ekonomi bakanı iken yurt dışındaki işçiler için hesaplar açıldı. O dönemki (Dövize Çevrilebilir TL Mevduat HesaplarıDÇM) bu hesapların tasfiye süreci minimum 23 yıl sürdü. Bu da bize gösteriyor ki, KKM 34 yıldan önce tasfiye edilemez” diye devam etti.
Sözcü
Yılların emeğine mülakat engeli: Mağdur öğretmenler atama bekliyor9 izlenme
30 binden fazla düzensiz göçmen sınır dışı edildi!34 izlenme
Motorine zam geliyor29 izlenme
Vize engelinin suyu çıktı: Athena bile vize alamadı13 izlenme
Anıtkabir Komutanlığı ile çelenk krizi43 izlenme
Bakan kızı okulu / Vatandaşın okulu8 izlenme
Fitch'ten yeni başkana uyarı geldi: Türkiye ekonomisinde belirsizlik sürüyor32 izlenme
Polis Şeyda Yılmaz'ın katili Yunus Emre Geçti'nin cezası belli oldu16 izlenme
Emekli vatandaş isyan etti! 'Bir kilo peynirin kilosu kaç lira Saray'daki gelsin de görsün'
Yeni Akit 6 yaşındaki çocuğa istismarı akladı!
AKP'nin gizli planı ortaya çıktı! Ahlak polisleri geliyor: İşte gizlenen çalışmanın tüm detayları
TCDD mülakatında Mike Tyson sorusu fanustan çıkmış