Katar ile yaşadığı krizi çözen Suudi Arabistan, Türkiye'ye karşı uyguladığı gayrı resmi boykota devam ediyor. Suudi Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan el Suud, geçen kasım ayında yaptığı açıklamada Türkiye ile ilişkilerin dostane olduğunu söyleyerek, boykot iddialarını yalanlamıştı. Ancak, Suudi gümrüklerinde halen yüzlerce konteyner Türk malı sebepsiz yere bekletiliyor. 3 aydır bekleyen Türk malları olduğu, bunların ardiye masraflarının da on binlerce dolara çıktığı ifade ediliyor.
Sözcü'den Taylan Büyükşahin'in haberine göre, Suudi Arabistan'daki Türk makamları da sorunu çözemediklerini ve çaresiz kaldıklarını belirtiyorlar.
KAYIP ORANI BÜYÜK
Uygulanan boykot, Türkiye'nin ihracat rakamlarına da yansımış durumda. 2021'in Ocak ayında Suudi Arabistan'a yapılan ihracat 16.5 milyon dolar olurken, bu rakam geçen yılın aynı döneminde 221.9 milyon dolardı. Toplam ihracat kaybı yüzde 92.5 oldu. Her dönem Türkiye'nin ihracatında ilk 20 ülke arasına giren ve yıllık ortalama 3 milyar dolar ihracat yapılan Suudi Arabistan, ambargo ile birlikte son sıralara doğru geriledi.
BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ MAL ALMIYOR
Suudi Arabistan'ın ihracat açısından önemli bir pazar olduğunu ifade eden Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği Başkanı Burak Önder, yapılan engellemeler nedeniyle bu ülkeye ihracatın neredeyse durduğunu söyledi. Aylar önce gönderilen malların dahi Suudi gümrüklerinde sebepsiz bekletildiğini anlatan Önder, Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) de ihracat yapılamadığını kaydetti. BAE'de gümrük sorununun olmadığını, ama bilerek sipariş verilmediğini belirten Önder, hem Suudi Arabistan hem de BAE'de Türkiye'ye alternatif pazarlar yaratılmaya çalışıldığını dile getirdi.
https://odatv4.com/turkmallarigozgoregorecuruyor04022140.html
Ayşe Tokyaz cinayeti: Kardeşini öldürdü, mahkemede yüzüne güldü19 izlenme
12 bin yıllık Dipsiz Göl'ü yok ettiler, yasal izinli definecilerin adı gizli tutuluyor!152 izlenme
CHP'li 5 başkan tutuklandı, Mehmet Şimşek'in masasındaki isim serbest bırakıldı31 izlenme
Kaymakamdı, saatler içinde önce Vali Yardımcısı sonra Kayyum oldu30 izlenme
İstanbul Büyükşehir Belediye eski Başkanı açıkladı: Biyolojik arıtma tesisleri Erdoğan döneminde durduruldu48 izlenme
Kentteki pozitif vaka sayısı arttı! Çok sayıda kişi karantinaya alındı!99 izlenme
İl dışından gelen kişilerde virüs çıktı, türbe ziyarete kapatıldı!109 izlenme
Erdoğan'ın koruma ordusunun giderleri bir yılda iki katını aştı: 1 günde 394 asgari ücret!40 izlenme
MHP'li Yönter'den Sedat Peker'li Cuma mesajı! Kırmızı bülten kaldırma talebi reddedilmişti
Dünya basınında 'Türkiye' yorumu: Erdoğan konuştu, TL çakıldı!
Diyarbakır ve Bitlis'te PKK saldırıları: 1'i asker 3 şehit, 4 yaralı
AYM'nin 'Rabia Naz' kararına baba Şaban Vatan'dan tepki: "Tazminat değil, adalet istiyoruz; dava yeniden açılmalı"