Bir sonraki iPhone’un, önceki alınandan daha pahalı olacağı artık sektör genelinde dile getirilen bir beklenti haline geldi. Aynı durumun oyun konsollarından bilgisayara, televizyondan elektronik bileşen içeren pek çok ürüne kadar geniş bir yelpazede geçerli olacak.
Bu artışların temel nedeni olarak yapay zeka gösteriliyor. Şirket yöneticilerine göre yapay zeka yatırımlarındaki hızlı büyüme, çip ve elektronik bileşenlere olan talebi artırarak maliyetleri yukarı çekiyor. Artan maliyetlerin ise nihai ürün fiyatlarına yansıtılması bekleniyor.
Apple CEO’su Tim Cook’un The Wall Street Journal’a yaptığı açıklamalarda iPhone fiyatlarında artışın “kaçınılmaz” olabileceğine işaret etmesi, bu tartışmayı gündeme taşıdı. Cook, Apple’ın bellek ve depolama için ihtiyaç duyduğu çiplerin, büyük teknoloji şirketlerinin yapay zekâ yatırımları nedeniyle hızla tükendiğini belirtti.
Benzer uyarılar yalnızca Apple ile sınırlı kalmadı. Microsoft’un Xbox biriminde görev yapan Asha Sharma, donanım tarafında “kriz” yaşandığını ve özellikle depolama maliyetlerinin ciddi şekilde yükseldiğini açıkladı. Şubat ayında yayımladığı açık mektupta Sharma, konsol bileşen maliyetlerinin son bir yıl içinde katlanarak arttığını, 2027 dönemine gelindiğinde ise iki yıl öncesine göre beş katı aşabileceğini ifade etti.
Dell ve Ford gibi şirketler de benzer şekilde maliyet artışlarına dikkat çekiyor. Ford’un, modern araçların artık birer “bilgisayar” haline geldiğini vurgulayarak çip maliyetlerindeki yükselişten endişe duyduğu biliniyor.
Öte yandan sektör temsilcilerinden oluşan bir koalisyon, Beyaz Saray’a yaptığı başvuruda bellek çiplerindeki arztalep dengesizliğinin yakın vadede tüketici fiyatlarında artışa yol açabileceği uyarısında bulundu.
Tüm bu gelişmelere rağmen, tüketiciye yansımanın boyutu henüz netlik kazanmadı. Apple’ın yeni iPhone modelini sonbaharda tanıtmasıyla birlikte fiyat etkisinin daha somut biçimde görülebileceği belirtiliyor.
NEFES
Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş: "Kocamın dövdürdüğü gazetecilerden özür dilerim"42 izlenme
İstanbul'da Leman dergisi binasına saldırı!36 izlenme
Tarımın bittiğini gösteren liste: Yüzlerce çiftçinin tarlası ve traktörü icradan satışa çıkarıldı!49 izlenme
Vatandaştan ‘İmamoğlu’ tepkisi: "Bu mu adalet?"51 izlenme
Eski CIA danışmanı Henri Barkey: "O gece Kavala ile değil, tanınmış bir Türk gazeteciyle yemekteydim"53 izlenme
Yandaştan al haberi! Asgari ücret ne kadar olacak?41 izlenme
Ferdi Zeyrek'in ölüm sebebi açıklandı41 izlenme
Maaşlı danışman siyasete merak sardı İmamoğlu'na laf attı22 izlenme