Suriye'de 27 Kasım'da başlayan çatışmaların ardından bugün Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) öncülüğündeki cihatçı gruplar, Şam'a girdi. Cihatçılar Suriye'de yönetimi ele geçirirken, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ülkeyi terk etti.
Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Esad'ın cihatçılarla müzakere yaptığı" kaydedilerek, "Müzakereler sonucunda Esad, iktidarı barış yoluyla devretme talimatını vererek görevden ayrılma kararı aldı ve ülkeyi terk etti. Rusya, bu müzakerelerde yer almadı" ifadeleri kullanıldı.
Halk TV'de Mustafa Sönmez'in sunduğu "Parametre" programına kayılan CHP Genel Başkan Yardımcısı İlhan Uzgel, cihatçıların yönetimi ele geçirmesini değerlendirdi.
"Asıl önemli olan Suriye'nin İran'sızlaştırılması ve Esad'sızlaştırılmasıydı" diyen Uzgel, "Bu kısmı büyük ölçüde gerçekleşti. İran'ın artık tekrar Suriye'nin üzerinde bir nüfus sağlaması, oraya militanlarını göndermesi, Hizbullah tekrar Suriye'de tutunabilmesi... İran'ın Akdeniz'deki bağlantısı kesildi" ifadelerini kullandı.
Suriye'de bundan sonra ne olacağına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Uzgel, "Biraz iç dinamiklere bakacaklar. Lazkiye civarında özerk bir yapılanma olur. Ama Suriye ana hatlarıyla Fırat'ın doğusu ve batısı arasında bölündü. Fiilen bir bölünme var" diye konuştu.
ÇATIŞMA RİSKİ
Suriye'de bundan sonrasının ucu açık olduğunu belirten Uzgel, sürecin çok yoğun çatışmalara gidebileceğini kaydetti.
İlhan Uzgel, Suriye'de 3 büyük çatışma riskini şöyle anlattı:
1 Şam'ın güneyinde muhalif bir grup var. Şam'ı onlar ele geçirdi daha önce, birbirleriyle yarıştılar. HTŞ'nin kendisi var. Amerika'nın desteklediği ÖSO var. Türkiye'nin desteklediği eski ÖSO'dan farklı.
Bir de HTŞ, 10'dan fazla küçük örgütlerden oluşuyor. HTŞ çatı örgüt. Şu an sakin görünüyor ama 12 hafta sonra iç çatışmaları başlayabilir. Ganimet paylaşımı sorunları yaşanabilir. Suriye'deki radikal örgütler kendi aralarında hep çatıştılar.
2 PYD ile HTŞ arasında çatışmalar başlayabilir saha kontrolü üzerine. Mesela petrol bölgesini kim kontrol edecek, pay verilecek mi? Çünkü orayı PYD kontrol ediyor. Petrolü hem Kuzey Irak'a gönderiyor hem Suriye yönetimine satıyordu.
3 Üçüncü büyük risk, HTŞ ile Türkiye'nin kontrol ettiği Suriye Milli Ordusu arasında bir çatışma çıkması."
Gerçek Gündem
AK Parti Grup Başkanvekilinden asgari ücret çıkışı! Yılbaşı zammına atıfta bulunarak, "Eleştirilerin olduğunu gördük" dedi.46 izlenme
Kızılay’a kayyum atandı!230 izlenme
CHP'li Başarır emniyet yazısını paylaştı: Sedat Peker'e koruma polisinin belgesi46 izlenme
İmamoğlu İstanbullulara böyle seslendi: Seferberlik başlattık87 izlenme
Fatih Terim, Türkiye'nin konuştuğu fon vurgununun ardından ilk kez görüntülendi34 izlenme
AKP'li Şamil Tayyar deprem konutu hakkından vazgeçti, bir de beddua etti!30 izlenme
Osmanlı mirasının parsel parsel Katarlılara nasıl satıldığını anlatmıştı! Mahir Polat'ın videosu gündem oldu40 izlenme
İmamoğlu’nun bir vaadi daha hayata geçiyor127 izlenme
Dilan Polat caniyle aynı koğuşa konuldu: Korkudan pijamasını verdi
Flaş! Kanada’dan Kaz Dağları’na ilişkin açıklama! Trudeau’nun özel kaleminden mektup var
‘Ergenekon’a karşı davaya bakanlık teklifi: 500 avro verelim, dava açma!
Kurt Korumalı Mevduat 1,5 trilyon lirayı aştı