Reuters haber ajansı, Sudan hükümet kaynakları ve bir eyalet bakanına dayandırdığı haberinde, Devlet Başkanı Ömer el Beşir'in görevi bıraktığını ve geçiş konseyinin oluşturulması için çalışmaların başladığını bildirdi.
BEŞİR TUTUKLANDI OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ
Ülkeyi 30 yıldır şeriatla yöneten Ömer el Beşir'e yönelik protestolar devam ederken sabah saatlerinde darbe yapıldığı haberlerinin geldiği Sudan'da beklenen açıklama yapıldı.
Sudan Savunma Bakanı Avad Muhammed Ahmed bin Avf, Beşir'in tutuklandığını, güvenli bir yerde olduğunu, hükümetin ve yerel yönetimlerin feshedildiğini, kurulacak askeri konseyin ülkeyi 2 yıl yöneteceğini ve 3 ay boyunca olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu.
2 YIL SONRA SEÇİMLER OLACAK
Bakan 2 yıllık bu geçiş sürecinin ardından "özgür ve adil bir seçime" gidileceğini söyledi.
Yapılan protestoları haklı bulduğunu söyleyen Bakan, "Sudan’ın çok eksikleri var, hükümet bize verdiği sözleri tutmadı" ifadesini kullandı.
Bu arada ülke genelinde 1 ay boyunca 22.0004.00 arası sokağa çıkma yasağı getirildi.
GÖSTERİCİLER ORDUYA TEPKİLİ
Öte yandan göstericiler ve Meslek Erbabı Birliği, ordunun açıklamasını reddettiklerini ve gösterilere devam edeceklerini açıkladı.

Ülkeyi 30 yıldır yöneten Ömer el Beşir'e karşı protestoların yoğunlaştığı Sudan'da ordu, devlet televizyonu ve radyosunu kuşattı; askerler içeriye girdi. Sokaklarda asker ve ordu bünyesindeki Hızlı Destek Kuvvetleri mensuplarının konuşlandığı görüldü.

SİYASİ MAHKUMLAR SERBEST BIRAKILDI
Sudan'ın resmi haber ajansı SUNA, ulusal istihbarat ve güvenlik servisinin, ülkedeki tüm siyasi mahkumların serbest bırakıldığını duyurduğunu bildirdi.
Görgü tanıkları, ordunun başkent Hartum'daki devlet başkanlığı binasını da kuşattığını ifade etti. Reuters, askerlerin Ömer el Beşir'in partisi İslami Hareket'in genel merkezine baskın düzenlediğini de bildirdi.
iktidardaki Ulusal Kongre Partisi'nin 100'den fazla yöneticinin Sudan istihbaratı tarafından tutaklandığı aktarıldı. Tutuklananlar arasında partinin Başkanı ve eski Savunma Bakanı Abduurrahim Muhammed Hüseyin'in de bulunduğu öğrenildi.

Öte yandan Uluslararası Hartum Havaalanı'nda uçuşlar durduruldu. Havaalanında sadece inişlere izin veriliyor.

NELER OLMUŞTU
Ülkede aralık ayından bu yana devam eden gösterilerin en kalabalık gününde protestocular geçtiğimiz haftadan bu yana geceleri başkanlık yerleşkesi önünde kurdukları çadırlarda kalıyor. Göstericiler Sudan'ı 30 yıldır yöneten El Beşir'in istifasını talep ediyor. Yerleşkede El Beşir'in yaşadığı yerin yanı sıra Sudan Savunma Bakanlığı ve Sudan Milli İstihbarat Dairesi'nin merkezi bulunuyor.
Aralık ayından bu yana süreden El Beşir karşıtı gösterilerde polisin sert müdahalesi sonrası onlarca kişi hayatını kaybetti. 9 Nisan'da gerçekleştirilen eylemlerde ise 11 kişi hayatını kaybetti.
Bakan Koca açıkladı: 6.670 yeni vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 2.531.456'ya, can kaybı 26.797’ye yükseldi!99 izlenme
Suriye'de seçim sonucu kutlamaları yapılıyor54 izlenme
İBB'de AKP dönemindeki bir büyük israf daha ortaya çıktı! İstanbul'u Kore'de tanıtmak için 10.5 Milyon Sterlin harcanmış!116 izlenme
Sen misin AKP'li vekili eleştiren? Yanlış parkı eleştirdi, hapis cezası verildi22 izlenme
Kişisel veriler elden ele... Keyfi fişleme keyfi paylaşım115 izlenme
Şehidin videosu yürek burktu: 'Şehit olursam bunu paylaşın'66 izlenme
Kent Uzlaşısı Davası'nda tutuklu sanık kalmadı29 izlenme
Esnaf lokantasında ekmeğe kota geldi: Artık 15 TL'den satılacak40 izlenme