Hazine ve Maliye Bakanlığı'na Mehmet Şimşek'in oturmasıyla, Türkiye'nin dış borç stokunda hızlı artış yaşandı.
Resmi verilen göre, 2023'ün ikinci çeyreği sonunda 469 milyar dolar olan Türkiye'nin brüt dış borç stoku, 2025'in üçüncü çeyreğinde 564,9 milyar dolara yükseldi.
Şimşek'li yaklaşık iki yıllık dönemde Türkiye'nin dış borcu, miktarsal olarak tam 95,9 milyar dolar, oransal olarak yüzde 20,5 oranında arttı.
Şimşek dönemi politikaları, TL kredi faizlerini artırırken yurt dışı krediyi ucuzlattı. Bu dönemde özel sektörün dış borcu yüzde 31,5 oranında artışla 229,3 milyar dolardan 301,5 milyar dolara yükseldi. Bu kalemde miktarsal artış 72,2 milyar dolar oldu.
Kamunun dış borcu bu dönemde yüzde 21,8 oranında artışla 193,5 milyar dolardan 235,7 milyar dolara yükseldi. Bu kalemde miktarsal artış 42,2 milyar dolar oldu.
Bu dönemde Merkez Bankası'nın (TCMB) dış borcu ise yüzde 40 düşüşle 46,2 milyar dolardan 27,8 milyar dolara geriledi. Bu kalemde miktarsal düşüş 18,5 milyar dolar oldu.
TCMB, Mayıs 2023 seçimleri öncesinde düşük faiz politikasını sürdürebilmek ve döviz kurlarını baskılayabilmek için Körfez ülkeleri başta olmak üzere yurt dışından swap kanalıyla borçlanma yoluna gitmişti.
Öte yandan, yüksek faiz etkisiyle TL'deki reel değerlenme, dış borcun milli gelire oranında yüzde 44,7'den yüzde 36,7'ye düşüşü de beraberinde getirdi.
NEFES
Öldürülen Gazeteci Güngör Arslan hakkındaki çirkin iftira çöktü: İddialar reddedildi!76 izlenme
Erk Acarer, Süleyman Soylu'nun gözyaşlarının sebebini açıkladı53 izlenme
Üniversitenin işçi alım kurasında büyük şüphe: Aynı isim iki kere çekildi!48 izlenme
CHP’li Gökhan Zeybek: "Kayyumun iradesine göre hareket ediyorsunuz. Buraya da gelse bizim emrimizde"28 izlenme
Hande Fırat'ın eşi Murat Özvardar Ukrayna devletini dolandırdı iddiası91 izlenme
Nerede bu paralar açıklayın! Deprem vergisinde 23 yıllık tahsilat 88 milyar TL39 izlenme
CHP’li Murat Emir'den asgari ücrete Meclis'te sert tepki! “Biz bu rakamı asla kabul etmeyeceğiz, gök kubbeyi başınıza yıkacağız. Size bu iktidarı da dar edeceğiz”28 izlenme
İmamoğlu 'daima dikkatli olun' diyerek seslendi: "Güvenlik güçlerini göreve çağırıyorum"20 izlenme