Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, YouTube kanalında yaptığı canlı yayında emeklilerin merakla beklediği konuları değerlendirdi. Erdursun, bayram ikramiyesi, EYT düzenlemeleri ve kademeli emeklilik ile ilgili çarpıcı bilgiler paylaştı.
Bayram ikramiyesi uygulamasının 2018 yılında başladığını hatırlatan Erdursun, ilk olarak her bayram için 1.000 TL olarak ödenen ikramiyenin, sonraki yıllarda kademeli artışlarla 2.000 TL’ye, ardından 3.000 TL’ye ve son olarak 4.000 TL seviyesine yükseldiğini belirtti. Ancak yüksek enflasyon nedeniyle ikramiyenin alım gücünün ciddi şekilde gerilediğini söyledi.
Erdursun, geçmiş yayınlarda da sık sık bu noktaya vurgu yaptığını hatırlatarak, "Olması gereken rakam aslında bayramlarda birer bayram, iki bayramda birer normal emekli aylığı şeklinde ödenmesi gerekiyor. Ama bayram ikramiyesi öyle olmayacak" dedi.
Mevcut tabloya göre artış oranının yüzde 25–30 bandında olacağını öngören Erdursun, rakamın büyük ihtimalle 5.000 TL ya da 5.500 TL seviyesinde olacağını ifade etti.
Erdursun ayrıca bayram ikramiyesinin dul ve yetim aylığı alanlara tam tutar üzerinden değil, hisse oranlarına göre ödeneceğini belirtti.
İkramiye konusunun her bayram öncesi gündeme geldiğini söyleyen Erdursun, bir sonraki bayrama kadar konunun kapanacağını, ancak enflasyon verileri netleştikçe emekli maaşlarıyla ilgili tartışmaların yeniden başlayacağını ekledi.
Yıl sonuna doğru düşük emekli aylıkları ve aylık hesaplama sistemiyle ilgili bir çalışmanın yürütüldüğünü belirten Erdursun, "Çalışma Bakanlığı şu anda düşük emekli aylıkları ile ilgili, emekli aylığı hesaplamaları ile ilgili çalışmalar yapıyor diye biraz daha zaman kazanılarak 2027’ye ulaşılmaya çalışılıyor" dedi.
EYT düzenlemesinin ardından 5.000 prim günü şartının değişip değişmeyeceğine dair soruları yanıtlayan Erdursun, yeni bir düzenleme beklemediğini söyledi:
"Bakın EYT yasası çıktı. Bundan sonra 5.000 gün yaş şartı dışında 5.000 günle 5975’in değişme şansı yok" ifadelerini kullandı.
3600 günle kısmi emeklilikte kadınların 58, erkeklerin 60 yaşını beklemesi gerektiğini hatırlatan Erdursun, kademeli emeklilik konusunun şu an hükümetin gündeminde olmadığını vurguladı.
Bayram ikramiyesinin nihai tutarının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak açıklamayla netleşmesi bekleniyor. Erdursun, açıklamayı kendi kanalından canlı yayınlayacaklarını belirterek, "Bugün ya da yarın öğreneceğiz. 4.000 liradan kaç lira olacak, hep beraber göreceğiz" dedi.
Sözcü
Kanadalı bilim insanlarından corona virüsü başarısı: İzole ettiler174 izlenme
Havalimanında fiyatlar uçuşa geçti: Bir şişe suyun fiyatı şoke etti!64 izlenme
Fahiş denilip değiştirildi emlak vergisinin altından soygun çıktı: Milyonlara vergi tuzağı!27 izlenme
CHP'li Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden Kurban Bayramı’nda emeklilere 2 bin TL’lik destek çeki! Başvurular başladı38 izlenme
Sedat Peker'in iddialarının ardından Erdoğan, Berat Albayrak ve Süleyman Soylu hakkında suç duyurusu!105 izlenme
Eşitsizlik Ligi’nde Türkiye en dibe düştü!57 izlenme
Suudi Arabistan'dan Türkiye'ye tekstil ambargosu!119 izlenme
Meral Akşener’den Erdoğan’a sert tepki! "Memleketimiz ekonomi cahili bir adamın saçma sapan deneyleriyle sınanıyor"52 izlenme
Erdoğan'ın 2023 yılı için tutmayan vaatleri
İBB yönetiminin borçlanma talebine Cumhur İttifakı’ndan tırpan!
Fahrettin Altun, Erdoğan'ın mezuniyet belgelerini paylaştı; Eski AKP'li vekil 'soyadı' ayrıntısına dikkat çekti
'Cinci' Dalgalı hakim karşısında: "Birşeyler yazıyormuş gibi yaptım, kendimde değildim"