Merkez Bankası’nın (TCMB) 128 milyar dolar rezervinin erimesi konusunda verilen araştırma önergesi, AKPMHP oylarıyla reddedildi. Önerge sahibi ve Yeni Yol Gaziantep Milletvekili Ertuğrul Kaya, “Kayınbaba ile damadın el ele ekonomiyi ateşe verdiği dönemde, 1 Ocak 2019’da başlayıp 2020 yılının Eylül ayına kadar devam eden bir süreç var’’ dedi ve şunları söyledi: “2019 yerel seçimlerini kazanmak için, bu ülkede ‘Biz bu ekonomiyi çok iyi yönetiyoruz. Bakın, dolar yerinde sayıyor’ algısını milletimizin zihnin de uyandırmak için 85 milyon
vatandaşımızın paralarını cayır cayır yaktılar. Defalarca uyardık. 128 milyar doların üstüne 400 milyar dolara yakın bu ülkenin rezervini, alın terini de gözlerini kırpmadan arka kapıdan sattılar.”
DDK, MERKEZ’İ DENETLESİN
CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay da son dönemde artan dış borç stokunu hatırlatarak, Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) Merkez Bankası’nı denetlemesini istedi. Akay, şunları söyledi: “Merkez Bankası Kur Korumalı Mevduat (KKM) nedeniyle çok büyük zarara uğradı. 833 milyarlık bir zarar söz konusu. Bu zararın sebebi de KKM hesabı olan zenginlerin faiz geliri elde etmesi ve dar gelirliden alıp zengine aktarılması. Bir kanun çıkardınız, Devlet Denetleme Kurulu denetçilerine yetkiler verdiniz; Merkez Bankası’nı inceletin DDK’nın ilk görevleri bu olsun.” İYİ Parti İzmir Milletvekili Hüsmen Kırkpınar ise döviz kurunu sabit tutabilmek için 9 liradan satış yapıldığını şimdi ise doların 36 lira olduğunu vurgularken, “128 milyar doların maliyeti bugün 500 milyar dolar oldu. Cumhuriyetin bütün kazanımları, tüm yatırımları bu iktidar tarafından yerle bir edildi” dedi.
Ekonominin patronu Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Fatih Karahan, swap hariç net rezervleri 126 milyar dolar artışla Mayıs 2023'te eksi 60.5 milyar dolar olan seviyesinden Ocak 2025 itibarıyla 65.4 milyar dolara yükseltti. Merkez Bankası'nın brüt rezervleri 7 Şubat haftasında 167.5 milyar dolara yükseldi. Rezervlerin yükselmesi ile TL üzerindeki baskı şimdilik önemli ölçüde azaldı. Ancak yine bir seçim öncesi döviz kurlarını frenleyebilmek adına rezervlerin arka kapı satışları ile harcanmasından endişe ediliyor.
Sözcü
İslamcılarda 'ABD malı' kavgası: Hayırdır yabancı sermayeyi mi kovuyoruz?99 izlenme
MHP'li isimden AKP'lilere olay yaratacak sözler! "Kahpelik yapıyor..."322 izlenme
Erdoğan LGBT nedeniyle katılmadığını söylemişti: Fransız basını Erdoğan'ın davet edilmediğini açıkladı!33 izlenme
Kışlaya da siyaset girdi! Askeriyeye Erdoğan afişi astılar46 izlenme
‘Silahlı şov’ herkesin gözü önünde yaşandı21 izlenme
Vatandaş salgın yüzünden darboğazda ve can derdine düşmüşken, elektrik şirketleri kesintilere başladı !154 izlenme
AKP'de erime devam ediyor, Millet İttifakı öne geçti!47 izlenme
Gözler yarınki 'Butlan' duruşmasında! İşte masadaki tüm senaryolar20 izlenme
Sel felaketinde can kaybı 81'e yükseldi
AKP'li yönetici: Cumhurbaşkanımız Allah tarafından gönderildi, ümmetin umudu!
Kadınlar tek bir ağızdan haykırdı: Çocuk istismarının affı olmaz
Süleyman Soylu Sonrası Ortalık Toz Duman: Emniyet'te Büyük Tasfiye İddiası! Listede Tam 165 İsim Var