Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Mücadelesini başlatmak için 18 silah arkadaşıyla birlikte Bandırma Vapuruyla 19 Mayıs 1919’da Samsun’a gelişinin 100´üncü yıl dönümü düzenlenen programlarla kutlanmaya başlandı.
19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları ilk olarak İlkadım ilçesinde Atatürk Anıtı önünde başladı.
Samsun Valisi Osman Kaymak tarafından Atatürk Anıtı´na çelenk bırakıldı. Ardından saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu. Samsun’un Bafra ilçesinden 19 Mayıs 1919 yılında Atatürk’ü karşılamak için yürüyerek 2 günde kent merkezine gelen vatandaşları temsilen bir grup genç de Türk bayrağıyla yürüyerek kente geldi.
Gençlerin bir günlük yürüyüşlerin ardından geldikleri kentte yanlarında taşıdıkları Türk bayrağı, İstiklal Marşı okunurken göndere çekildi.
Anıt şeref defterini imzalayan Vali Kaymak, burada yaptığı konuşmasında, “Aziz Atatürk kurtuluşa ve kurtuluşa giden yolda ilk adımın atıldığı Samsun´da 19 Mayıs Atatürk´ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı´nın 100´üncü yılını iftiharla kutluyoruz. Kurtuluş Savaşımızın müjdecisi olan bu adım tarihi boyunca bağımsız yaşamış olan Türk Milleti´nin yine dünya üzerindeki varlığını hür ve bağımsız olarak sürdürmesini sağlamıştır” dedi.
Kutlamalar, Atatürk ve silah arkadaşlarının 100 yıl önce Bandırma Vapuruyla Samsun´a gelişlerinde ilk karaya çıktıkları nokta olan Tütün İskelesi mevkiinde sürdü. Buradaki e kutlamalarda halk oyunu gösterileri gerçekleştirildi. Ardından Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün milli mücadeleyi başlatmak üzere Samsun´a çıkışını temsilen Türk bayrağı askerler tarafından karaya çıkarılarak deniz subayı tarafından öpülüp gençlere teslim edildi. Gençler de Türk bayrağını öperek teslim aldı. Ay yıldızlı bayrağın Tütün İskelesi´nden karaya çıkarılmasının ardından buradaki program sona erdi. Kutlama etkinlikleri kapsamında denizde de Deniz Kuvvetleri Atatürk Rallisi Yelkenleri de geçiş yaptı.
Bu arada gün boyu çeşitli etkinliklerle sürecek kutlama törenlerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile kabine üyeleri de katılacak.
İsmailağacılar’dan seçim gecesi Nesin Vakfı’na provokasyon36 izlenme
Sokak satıcılarının ve çalışanlarının 'tam kapanma' feryadı! 'Burası kapanınca 17 gün açız! Ne yapacağız? Nasıl yaşayacağız?'113 izlenme
İstanbul'da 3 yaşındaki çocuğu taciz ettiği iddia edilen Afgan’a dayak! Daha çok duyacaksınız böyle haberleri37 izlenme
Can Holding patronu Kemal Can gözaltına alındı9 izlenme
HDP binasının önünde yaşamını yitiren Deniz Poyraz davasında Onur Gencer'e müebbet hapis cezası verildi.23 izlenme
AKP'li Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın'dan intiharlar için yorum! "Vakalar psikolojik"44 izlenme
ABD'de baş ağrısıyla hastaneye giden kadın uyuduğuna bin pişman oldu! Son 30 yılını unuttu29 izlenme
6. yılında skandal: Soma sanığı bilirkişi yapıldı!66 izlenme
İradesine sahip çıkan on binler Antalya'ya akın etti!
Bilim Kurulu üyesinden dikkat çeken aşı açıklaması: 4 kat azaldı
Son ankette Erdoğan'ı zora sokacak sonuçlar: Yüzde 60 'kesinlikle oy vermem' diyor!
6 Şubat depremlerinin yerle bir ettiği şehirlerde sandıktan kim birinci çıktı?