AKP’nin, zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasının önünü açacak ve Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) onayını daha da hızlı hale getirecek yasa teklifi, geçtiğimiz günlerde TBMM Komisyonu’ndan geçti. Yasa teklifinin tamamı kabul edilirken bu hafta TBMM'de görüşülmesi bekleniyor.

AKP milletvekilleri tarafından sunulan yasa teklifi ile Maden Yasası’na geçici madde eklenmiş ve maddenin yalnızca belirli bir alana işaret ettiği anlaşılmıştı. Teklif edilen koordinatlar Muğla’daki bazı sahaları kapsarken Muğla'daki Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinin maden sahaları zeytinliklerin çok yakınında bulunuyor.
Yeniköy Termik Santralı’na kömür sağlayan alanda bulunan Akbelen’de köylüler yıllardır ormanların, tarım arazilerinin yok olmasına karşı mücadele ediyor. Yatağan Termik Santrali, Aydem Holding tarafından işletilirken Yeniköy ve Kemerköy santralları ise LimakIC İçtaş’a ait.

Siyasal iktisatçı İnan Mutlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, teklifin yasalaşması halinde bölgede neler yaşanacağını teker teker anlattı. “Muğla'daki zeytinlikleri madenciliğe açan teklif yasalaşırsa ne olacak?” ifadesini kullanan Mutlu, "Kanun teklifini sunan iktidar vekillerinin komisyonda verdiği resmi bilgilere göre; Toplam 37 bin 100 hektar alanda açık madencilik yapılacak. 82 bin adet zeytin ağacı yok olacak. (Muğla'daki toplam zeytin ağaçlarının yüzde 4'ü) 26 köy maden alanında kalacak.” sözlerini sarf etti.
Mutlu, açıklamasının devamında “Peki bu düzenleme hangi şirketler için yapılıyor?Komisyonda bu sorunun da cevabı verildi: Limakİçdaş ortaklığı ve AYDEM (BEREKET) Enerji” ifadelerini kullanırken “Kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri yarın başlayacak.” dedi.


Doktor olmadığı için birçok kamu hastanesi randevu veremiyor: Yoksul hastayı özele mahkum ettiler!40 izlenme
İşte miniklerin kahvaltısı: 3 zeytin, iki parça peynir43 izlenme
Yavaş en büyük hayallerinden birini açıkladı61 izlenme
Berat Albayrak’a kitap ismi önerisi! ‘Kasada no papel’67 izlenme
İhale verildi: Devletin şirketi SADAT'a emanet!49 izlenme
AKP üyesi vatandaş isyan etti 'Türkiye diye bir şey kalmadı. 2 dönem oy verdim, elim kırılsaydı da vermeseydim !'287 izlenme
Bakan Varank'ın 'yerli' dediği ilaç Hint malı çıktı!90 izlenme
Elektrik şirketlerine sokaktan para yağıyor!46 izlenme
İstanbul Büyükşehir Belediye eski Başkanı açıkladı: Biyolojik arıtma tesisleri Erdoğan döneminde durduruldu
Garantili kara delik
AKP Ankara adayı Turgut Altınok, Mansur Yavaş'ı eleştirmek isterken iktidarı eleştirdi
Sayıştay’ın raporunda ortaya çıktı: AKP’li belediyede yurttaşların parasını hep beraber yemişler!