Merkez Bankası (TCMB) rezervlerinde geçen haftanın bilançosu netleşti.
CHP İstanbul il yönetimine kayyum atanması ve CHP Genel Başkanlığı'na da kayyum atanabileceği beklentisinin etkisini gösterdiği haftada, rezervlerde düşüş görüldü.
Brüt rezervler 2,2 milyar dolar düşüşle 177,9 milyar dolara geriledi. Net rezervler de 1,7 milyar dolarlık düşüşle 69,6 milyar dolar oldu.
Swap hariç net rezerv de geçen hafta 2,6 milyar dolar düşüşle 51,8 milyar dolara geriledi.
Kayyum tartışmalarının gölgesinde 10 iş gününde toplamda 13 milyar dolara yakın döviz satışı yapan TCMB, bu hafta CHP davasının ertelenmesiyle tekrar döviz alımına geçmişti.
5 Eylül haftasında yüzde 5, 12 Eylül haftasında yüzde 3,3 oranında gerileyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, bu hafta başında CHP'ye kayyum davasında erteleme çıkmasıyla yüzde 6,1 oranında yükselmişti.
Öte yandan, önceki hafta parite etkisinden arındırılmış veride 2,8 milyar dolar artan yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduat hacmi, geçen hafta da 1,4 milyar dolar artarak yükselişini sürdürdü.
Yüksek faiz etkisiyle 2024 yılında gerilen yabancı para mevduat hacmi, bu sene yurt içinde ve yurt dışında siyasi belirsizliklerin artmasıyla tekrar yükselişe geçti.
Parite etkisinden arındırılmış veride, 2022'de KKM ve döviz kısıtlamaları etkisiyle 41 milyar dolar, 2023'te hem KKM hem de faiz artışı etkisiyle 21,6 milyar dolar, 2024'te ise yüksek faiz etkisiyle 18,2 milyar dolar azalan yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduat hacmi, bu sene 1 Ocak12 Eylül döneminde nette 16,4 milyar dolar arttı.
Sözcü
Fındık fiyatına kızdı "Hiç değilse bundan sonra zarara girmem" diyerek toplamadan ağaçları kesti48 izlenme
İletişim Başkanlığı'nda kaç kişinin çalıştığı ortaya çıktı!84 izlenme
Emniyet Müdür Yardımcısı Sinan Ateş cinayetinin azmettiricisine gözaltına alındığı gün mesaj atmış35 izlenme
Belediye satış yapmasına izin vermedi; Kendini yakan kömür satıcısı hayatını kaybetti57 izlenme
AKP'nin dudak uçuklatan ihale vurgunu!116 izlenme
Atatürk'e hakaret eden polis adayı için karar verildi341 izlenme
İki yeni saray 740 milyon TL!126 izlenme
Sofradan 44 ekmek eksildi112 izlenme