Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, 1970 Gediz depreminin 56. yıl dönümü dolayısıyla Kütahya’nın Gediz ilçesinde düzenlenen konferansta vatandaşlarla buluştu.
Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programa yoğun katılım olurken, Üşümezsoy Kütahya ve çevresindeki fay hatlarını değerlendirdi. Özellikle Simav fayıyla ilgili yaptığı açıklamalarda, fayın stresini henüz boşaltmadığını ve tek seferde kırılması durumunda 6.5 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu belirtti.

Üşümezsoy, Kütahya’daki deprem hareketliliğini "piyano tuşlarına" benzeterek, asıl riskin Simav, Sındırgı ve Gediz hattında yoğunlaştığını vurguladı. Kütahya merkezin ise konumu itibarıyla daha düşük risk taşıdığını söyledi. 2011’de meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki Simav depreminin süreci tamamlamadığını, fayın tek parça kırılması halinde büyük bir depreme yol açabileceğini ifade etti.

Üşümezsoy, Emet ve Yeşildere bölgesindeki sık sarsıntıları "deprem fırtınası" olarak nitelendirirken, sıcak su kaynaklarının fay hareketlerini etkilediğini belirtti. Bölgede büyük depremlerden ziyade çok sayıda küçük kırılmalar yaşandığını ifade eden uzman, Gediz’in 1970 depremiyle enerjisinin büyük kısmını boşalttığını, Sındırgı’daki fayların parçalı yapısının ise büyük depremleri sınırlayan bir faktör olduğunu kaydetti.

Sözcü
Emniyet'ten Gaffar Okkan anmasına araç talebine ret! Gerekçe: Kılıçdaroğlu42 izlenme
Bu da oldu! Muhalif gazeteciler Anıtkabir'e alınmadı, TGC çok sert bir açıklama yaptı!39 izlenme
CHP 31 Mart yerel seçiminde belediye başkanı adayı olan yeni isimleri açıkladı34 izlenme
Merkez'e başkan dayanmıyor: 3 yılda 4. ayrılık37 izlenme
Enflasyon düşecekti vatandaşın kafasına zamlar düştü39 izlenme
İktidarın eski anketçisi açıkladı. ''Seçim ikinci tura kalmaz ama kalırsa...''40 izlenme
Sedat Peker'in ifşaatı ile gündeme gelen Mansimov'un iddialarına Mehmet Ağar'dan yanıt: 'Bir tanesine cevap vereyim...'46 izlenme
TÜİK'in komik enflasyon hesabı çarşıya uymadı, vatandaş isyan etti! 'Millet hayattan bıktı, gidiciler!'105 izlenme
Trabzon'da 'İmamoğlu' yürüyüşü: "5. kez yenilmemek için engel olmaya çalışıyorlar"
Prof. Dr. Celal Şengör'e büyük şeref: Bakın nereye kabul ettiler?
Deport edilecekti: 5 yıldır Türkiye’de bulunan Cihatçı lider serbest bırakıldı!
Profesör Ceyhan ‘İyice düşünmelerinde yarar var’ dedi ve uyardı: Daha sağlıklı!