Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, TELE1 ekranlarında Gürkan Hacır’ın sunduğu Şimdiki Zaman programına konuk oldu.
Prof. Dr. Naci Görür, merkez üssü Kahramanmaraş olan 6 Şubat tarihli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından başta deprem bölgesi olamak üzere Türkiye’nin farklı bölgelerinden neden sürekli deprem haberleri geldiğini açıkladı.
Naci Görür şunları söyledi:
“Bu büyük deprem olmadan önce bu kadar deprem yoktu. Yani ara sıra depremler olurdu 4.0 ve üzeri. Biz de onları teknik yorumlardık. Yani öyle fazla deprem olmazdı. Ancak bu Maraş depremlerinden sonra bu Maraş depremleri Ölüdeniz Fayı üzerinde ve Doğu Anadolu Fayı üzerinde olan bu depremler boyut itibarıyla büyük depremler. Bu, levha sınırlarında meydana gelen depremler. Ülkemizde deprem olmasının nedeni bu coğrafyada levhaların birbirlerine göre bağıl hareketleri sonucu oluşur.”
Naci Görür ayrıca Türkiye’nin üçüncü büyükşehri İzmir için de 6.0 civarı büyüklükte bir deprem beklediğini ifade etti.
Görür, “İzmir’de olan depremler genelde 6.0’lar mertebesinde. Yani 6,6 6,2 ve daha düşük olabiliyor. Tarihi dönemlerde büyük depremler vaaz edilmiş ama ben onun İzmir Yarımadası’nda olduğunu düşünmüyorum. Çünkü İzmir’in bir şanssızlığı var. Ege Denizi’nde de bir deprem olsa İzmir’e mal ediliyor. Bakın Sisam’da oldu deprem 6.8 Yunanistan’da oldu İzmir depremi diye biliyoruz biz. Benim inancım İzmir büyük olasılıkla çoğunlukla 6.0’lar mertebesinde olacaktır. Yani İzmir’de 7.0 üzerindeki deprem tahmin ediyorum ki ender olabilir. O da İzmir Fayı’nın çalışmasına bağlı olarak” şeklinde konuştu.
Naci Görür ayrıca İzmir’in özellikle Körfez kısmında Gediz Nehri üzerindeki yapılaşmasına işaret ederek bu bölgenin depreme dirençli hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.
Görür, “Ama İzmir’de kötü zeminde iyi olmayan binalar yapılıyor. O’nun muhakkak halledilmesi lazım mikrobölgelemeye göre. Yani orada Gediz Nehri’nin alüvyonları üzerine yani Körfez tarafında ne biçim binalar yapmışlar. Ben onların dayanıklı olacağını zannetmiyorum. Yani ‘Bu çok pahalı. Bunu nasıl düzelteceğiz’ dememek lazım. İnsan canından daha önemli bir şey yok” uyarısında bulundu.
Tele1
CHP'li Günaydın duyurdu: Tutuklamayı reddeden hakime ceza! 'Sen misin bunu yapan'31 izlenme
Yurttaşın parası yine yandaşa gitti: 18 şehir hastanesine 260 hastane parası ödendi20 izlenme
AKP'li Sincan Belediyesi, CHP'li Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin kaldırımlardaki logolarını sildi !715 izlenme
Hani fiyatlar sabitlenmişti? Tarım Kredi marketinde Ramazan kolisi 169 TL’den 320 TL’ye çıktı38 izlenme
Berkay neden tutuklu Zehra neden serbest?22 izlenme
Tarım ithalatında cumhuriyet rekoru kırıldı!68 izlenme
CHP, Binali Yıldırım'ın iddialarını çürüttü83 izlenme
DNA testi sonucu belli olmuştu: Karabulut ailesi rapora itiraz edecek!34 izlenme