Vergilere yapılan bu yüksek oranlı artış, vatandaşların bütçesindeki yükü daha da artıracağı gerekçesiyle eleştirilirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yüzde 80’e kadar indirim yetkisine sahip olmasına rağmen bu yetkiyi kullanmaması da eleştiri konusu oldu. 2023 yılında yeniden değerleme oranı yüzde 122,93 olarak belirlenmiş, ancak Erdoğan yetkisini kullanarak MTV oranını yüzde 61,5 olarak uygulamıştı.
MTV’deki fahiş artışın aksine, emekliler ve memurlar için ocak ayında yapılacak maaş zamları oldukça sınırlı kaldı.
Merkez Bankası tarafından yayımlanan Piyasa Beklentileri Anketi'nde olduğu gibi aralık ayı enflasyonunun yüzde 1,72 gelmesi halinde SSK ve BağKur emeklilerinin maaşlarına yüzde 16,47, memurlar ve memur emeklilerinin maaşlarına ise yüzde 12,23 oranında zam yapılması bekleniyor.
Bu oranlarla, en düşük memur maaşı 39 bin 205 TL’den 44 bin TL’ye, memur emeklisi maaşı ise 17 bin 588 TL’den 19 bin 739 TL’ye çıkacak. En düşük emekli maaşı da, taban maaşa uygulanacak enflasyon farkıyla birlikte 14 bin 500 TL’ye yükselecek.
MTV'ye yapılan zamma karşın memur ve emeklilere yapılan düşük oranlı maaş artışları, ekonomik yükün dar gelirli kesimlere yüklendiği eleştirilerini beraberinde getiriyor.
Sözcü
Dünya Mutluluk Raporu açıklandı, Bangladeş ve Gine halkı bile bizden daha mutlu!40 izlenme
Kanser, diyabet, tansiyon… 600 ilaç yok!41 izlenme
Bir ilde daha ekmeğe zam24 izlenme
Hasat dönemi sona erdi! Bolu'nun sarı patatesi kilosu 20 liradan satılıyor33 izlenme
Hangi ülkeler İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesti veya büyükelçilerini geri çağırdı?30 izlenme
CHP’li Karasu: "Madımak failleri tahliye ediliyor"17 izlenme
İmamoğlu: "İki şeyle işimiz olmaz"35 izlenme
Otomobil ihracatında %7 azalma yaşandı!30 izlenme
Ayşe Ateş'ten Sinan Ateş davası öncesi açıklama: 'Ya Bismillah diyeceğiz ya da Ruhuna El Fatiha'
Belediyenin milyonluk ihalesi AKP’li başkanın yeğenlerine gitti!
Büyükşehirlerde en çok oyu hangi aday aldı?
TELE1 operasyonunu başlatan İYİ Partili Bahadır Erdem’in ‘Anayasa’da Türk lafı ve ilk 3 madde sözleri "Orada çok fazla değiştirilecek çok önemli şeyler yok. Çok fazla kıyamet kopartacak şeyler de yok"