Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeni’nde 9 işçinin toprak altında kaldığı liç kaymasıyla ilgili Meclis’te kurulan ‘İliç Maden Kazası Araştırma Komisyonu’, Başkan Atay Uslu’nun başkanlığında toplandı.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkililerini dinledi. ÇED İzin Denetim Genel Müdürü Cihan Tatar, komisyona sunum yaptı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank da komisyon toplantısına katıldı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, 30 Nisan’da komisyonda yaptığı konuşmada, MAPEG ’in liç alanıyla alakalı herhangi bir projeye onay verdiği bir süreç söz konusu olmadığını belirterek, “Liç alanı tamamen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın mevzuatı kapsamında onlar tarafından onaylanan, onlar tarafından takip edilen bir konu” diyerek diğer bakanlığın sorumlu olduğunu belirtmişti.
Komisyonun bugünkü toplantısında aynı soru Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na soruldu. CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Çevre Yönetimi Genel Müdürü Recep Akdeniz’e, “10 milyon ton fazla kapasite yüklenmesi yapılmış. Üretim zorlaması olmuş. Nihai ÇED raporunda belirtilen kapasitenin aşılıp aşılmadığını Çevre Bakanlığı olarak izleme ve denetleme görevinizi yerine getiriyor musunuz, getirmiyor musunuz? Burada yığın liç kapasitesinin üzerinde bir yükleme yapıldığını denetlediniz mi denetlemediniz mi” diye sordu.
Akdeniz, “Bizim liç sahasının yüksekliğiyle ilgili bir görevimiz yok. Bizim mevzuatlarımızda işletme prosesleriyle ilgili ‘burada yetkilisiniz, görevlisiniz’ diye bir hüküm yok” diyerek takibi sağlayan kurumun kendi bakanlıkları olmadığını söyledi.
Görüşmeler sırasında, CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer ile Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin bölgeye geç gittiğini söylemeleri üzerine AKP milletvekilleri Şengül Karslı, Resul Kurt ve MHP Gümüşhane Milletvekili Musa Küçük ile CHP’li milletvekilleri arasında kısa süreli tartışma yaşandı.
MHP’li Küçük, “Beşiktaş’ta 29 kişi öldü, belediye başkanınız bile gitmedi. Onun hesabını verin. Oradaki insanlar yanarak öldü” dedi.
CHP milletvekilleri Taşçıer ile Yavuzyılmaz da olaya ilişkin soru önergesi verilebileceğini, İliç’te de halen 7 işçinin toprak altında olduğunu hatırlattı.
Tele1
Doç. Dr. Irmak’tan uyarı: Hasarlı evlere girmeyin ana artçı #deprem henüz olmadı
Türkiye'de bu da oldu: Hemşireyi tezgâhtar yaptılar!
Özgür Özel açıkladı: Namık Tan, Erdoğan'la görüşmede neden yer aldı?
Osmaniyeli depremzede: “Geçen gün Bakan Bey geldiğinde 'Sayın Bakanım bize 100 metrekare ev sözü vermiştiniz ama şu an yapılan ev 73 metrekare' dedim, 'Beğenmiyorsan buradan alma' dedi”
Cemaat kursunda istismar skandalı!
Borsa İstanbul'da devre kesici uygulandı: İşlemler durduruldu!
CHP’li Mahmut Tanal AKP’lilerin ‘Öcalan’ sözlerini teker teker hatırlattı
Böyle buyurdu gerici! Hatipoğlu: DM’den yürümek çirkin, beğenirken 10 kez düşünün
İhracattan dönen gıdalara ne oluyor? Merak edilen soruya Bakan Bolat'tan yanıt
Borsa çılgınlığına kapılan genç sayısı bir yılda dörde katlandı