Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ekonomi yönetimi, yoksulluğu artırmaya devam ediyor. Türkİş’in mayıs ayı araştırmasına göre, açlık sınırı 25 bin 92 TL, yoksulluk sınırı ise 81 bin 734 TL oldu. TÜİK verilerine göre yoksulluk oranı 2024 yılında yüzde 13.6’ya ulaştı.
Milyonlar geçim mücadelesi verirken, Hazine ve Maliye Bakanlığının bütçe giderleri, paranın yoksula değil faize harcandığını gözler önüne serdi.
Bakanlığın mali tablolarına göre, bu yılın ilk üç ayında “yoksullukla mücadele ve sosyal yardımlaşma” kalemine 18.3 milyar TL harcandı. Bu para bakanlığın üç aylık 1 trilyon 437 milyar TL’lik giderlerinin, yüzde 1.27’sine denk geldi.
Maliye’nin 2025 bütçesinin yaklaşık yüzde 2’si “yoksullukla mücadele ve sosyal yardımlaşma” programına ayrılmış, bu programa 119.4 milyar TL ödenek tahsis edilmişti.
Bakanlığın üç aylık harcamalarında cari transferler kalemindeki artış da dikkati çekti. Geçen yılın aynı döneminde 596.5 milyar TL olan cari transfer harcaması yüzde 55 artarak 924.2 milyar TL’ye ulaştı.
Cari transferler içerisinde KİT’lerin ve kamu bankalarının “görev zararı” olarak bilinen görevlendirme giderlerine ise üç ayda 255.7 milyar TL harcandı.
Ayrıca, adları açıklanmadığı için eleştiri konusu olan kâr amacı gütmeyen kuruluşlara 5.1 milyar TL para aktarıldı. 2025 bütçesinde cari transferler için 4 trilyon 248 milyar TL ödenek öngörüldü.
Yoksullukla mücadeleye göstermelik kaynaklar ayıran Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın faiz harcaması ise rekor seviyeye dayandı. Bakanlık bütçesinden ilk üç ayda faize 463.4 milyar TL harcandı.
Bu para ise bakanlığın harcamalarının yüzde 32.2’sini oluşturdu. Böylece geçen yılın aynı dönemine göre faiz harcamaları yüzde 85.4 artış gösterdi.
Bakanlığın 2025 bütçesinde de 1 trilyon 950 milyar liranın faize harcanması öngörülüyor.
Nefes
Ekrem İmamoğlu ‘Tutanaklar olmasaydı süreç o gece biterdi!’250 izlenme
Akın Gürlek makam odasından video paylaştı, vaatlerini anlattı17 izlenme
Kadınlar meydanlarda tek ses oldu! 'Kararı geri çek, sözleşmeyi uygula!'55 izlenme
Kemal Kılıçdaroğlu’ndan gençlere 14 Mayıs mesajı: "Hep beraber kutlayacağız"31 izlenme
Yayın açan bir kadın, arkasındaki yatağı göstererek "Arkadaş her gece insanın canı ister mi? İstiyor, istiyor yani" demişti, gözaltına alındı47 izlenme
İktidarın hesabı çarşıya uymadı: Bakanlıklardaki bütçelerin büyük çoğunluğu 7 ayda tükendi39 izlenme
AKP'lilerde 'Erdoğan giderse hepimiz yargılanırız' korkusu başladı !650 izlenme
Sağlık Bakanı açıkladı: 9.193 yeni vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 2.693.164'e, can kaybı da 28.503’e yükseldi!89 izlenme
İşgalin net fotoğrafı! İsrail tankları Suriye’de
Türkiye'de üretilen çamaşır makinesi Finlandiya'da daha ucuz! "Burada 299 Euro olup Türkiye’de nasıl 500 Euro olabiliyor? Lütfen birisi bana bunu açıklasın"
Gülşen'in tutukluluğuna itiraz edildi
180 aile İstanbul’un göbeğinde ücretsiz bostan sahibi oldu