Yüksek enflasyon ve maliyet baskısı hazır giyim ve perakendesinde derin yaralar açıyor. Türkiye’nin köklü deri markası Desa’nın CEO’su Burak Çelet, sektörün önündeki önemli problemlerden ilkinin arz sıkıntısı, ikincisinin fahiş kira artışları olduğunu kaydetti.
Kiğılı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı’nın ‘Bizi büyük bir felaket bekliyor, 6 ay sonra ürün bulamayacağız’ açıklamalarına ‘çok doğru’ sözleriyle destek veren Çelet, çok fazla küçük üreticinin piyasadan çekildiğini söyledi.
Perakende tarafında ise 10 yılını dolduran mağazaların 3 ile 15 kat kira artışlarla karşılaştıklarını açıklayan Çelet, “Enflasyonun çok ötesinde. Yüzde 12 olması gereken kiraciro oranı yüzde 30’a kadar çıkıyor. Perakende bilançoları bozulmaya devam edecek” dedi.
Çelet, enflasyonla mücadele sürecinin uzamasının firmaları yorduğunu, birikimleri erittiğini aktardı. Bu dönemde cirodan çok kârlılığı korumaya çalıştıklarını açıklayan Çelet, ilk iki çeyrekteki marjları koruduklarını söyledi.
Desa’nın premium segmente odaklandığını söyleyen Çelet, üst orta segmente hitap eden firmaların büyümesini sürdürdüğünü, alt segmentteki birçok markanın ise daralma yaşadığını ifade etti. Çelet, “Gelir dağılımındaki bozulma derinleşiyor. Dar gelirliler tüketmekte zorlanıyorlar. Bu sağlıklı bir durum değil. Yeni ekonomik programla beraber sıkıntılara çareler üretileceğini ümit ediyorum” dedi.
DESA CEO’su Burak Çelet, Türkiye’deki yüksek faiz ortamında yatırım yapmanın zorlaştığını vurgulayarak, maliyet baskıları nedeniyle tekstil firmalarının Mısır’a yöneldiğini ancak bunun sürdürülebilir olmadığını kaydetti.
“Ya daha ucuza gidecek ya da daha katma değerli iş yapacaktık. Biz ikinci yolu seçtik” diye konuşan Çelet, İtalya’da lüks markalara üretim yaptıkları söyledi.
Çelet, belli bir sermaye birikimine sahip ve uluslararası iş birlikleri kurabilen Türk firmalarının İtalya’da üretim tesisleri kurduğunu veya yerel şirketleri satın aldığını açıkladı.
NEFES
Değerli konut vergisinde tahsilat hedefin yüzde 5’inde kaldı55 izlenme
İşte İBB'den, AKP döneminde yandaş medyaya akıtılan milyonlarca liranın belgeleri!1979 izlenme
Gaziantep'te Özel'i görmek için izdiham yaşandı: "Siyasetin kırılma anını yaşıyoruz"19 izlenme
Rusya-Ukrayna savaşı… Kiev yakınındaki İrpin’de sokaklarda cesetler var78 izlenme
Dolardan hızlı artıyor! Betam: "İstanbul’da ortalama kira artışı yüzde 70’e ulaştı"44 izlenme
İmamoğlu'nun işten çıkardığı ismin arşivi ortaya saçıldı403 izlenme
Savaş'ta 9. Gün: İsrail, İran'da hastane ve ambulansları vurdu19 izlenme
Mevduatta dikkat çeken rekor! Nereden geldi bu paralar?45 izlenme
AKP'li belediye başkanından Erdoğan portresi önünde saygı duruşu!
Sağlık Bakanı açıkladı: 10.512 yeni vaka tespit edildi, vaka sayısı 5.117.374'e, can kaybı da 44.760’a yükseldi!
Vaka sayısı arttı! Validen kritik uyarı
TBMM'nin elektrik faturasını görenlerin dili tutuluyor!