TMMOB Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel, TTK'ya ait Bartın'daki kömür madeninde yaşanan facianın grizu patlamasından kaynaklandığını, ancak patlamaya neden olan gaz artışının niçin fark edilmediğini anlayamadıklarını söyledi.
SÖZCÜ'nün sorularını yanıtlayan Başkan Yüksel, Amasra taşkömürü işletmesi müessese müdürlüğünün TTK'ya bağlı 5 müesseseden biri olduğunu, 300 metrede yaşanan facia sonrası yaptıkları teknik incelemede bunun bir grizu patlaması olduğu sonucuna vardıklarını söyledi. Patlama sırasında madende 82 işçinin bulunduğunu belirten Başkan Yüksel, erken uyarı sistemiyle ilgili kuşkularını şöyle dile getirdi:
MUHTEMELEN GÖZDEN KAÇTI
“Maden ocağında metan gazını izlemek için sensörler var. Bunların bazıları sabit sensörler, bazıları da mühendislerin ve iş güvenliği personelinin elinde bulunan seyyar gaz ölçüm cihazları. Üretim alanı sürekli yer değiştirdiği için sabit çok kullanılmaz. Ama hava dönüş yolunda bulunan sensörlerin metan gazının yükseldiğini mutlaka okuması gerekiyor. Biz gaz ölçüm sonuçlarına henüz ulaşamadık ne yazık ki. Ama üretim başlangıcında ve ocakta yapılan patlatmalarda oluşan önemli gaz değişimlerinin seyyar gaz ölçümlerinin mutlaka yapılması gerekiyor. Muhtemelen burada bir şeyler gözden kaçtı ki gazı takip edemediler.”
SİSTEM Mİ ARIZALIYDI, TAKİP Mİ EDİLMEDİ?
Başkan Ayhan Yüksel, geçmişte ani gaz degajlarının olduğu grizu patlamalarının da yaşandığına işaret ederken, “Ancak burada patlama ayak içerisinde olduğu için çok ani gaz değişimi olduğunu tahmin etmiyorum. Ama tabi değerleri görüp değerlendirmeden de bu konuda kesin karar veremeyiz. Sistem arızalı mıydı, sistem takip mi edilmedi, gaz bunların yanıtını alabilmek için ölçüm grafiklerini görmemiz gerekiyor. Kazadan sonra yapılacak soruşturmalarda netice ortaya çıkacaktır. Çünkü sistem bu bilgileri saklıyor” dedi.
Başkan Yüksel, olası bir sabotaj ihtimali konusunda ise, bu yönde herhangi bir bulguya rastlamadıklarını, duyum da almadıklarını ifade etti.
Sözcü
İYİ Parti'de 'İstifa' sesleri: Yeniçağ’dan Meral Akşener’e sürmanşetten gönderme!37 izlenme
Osmangazi Köprüsü’nde hisse satışı için JPMorgan’a yetki!131 izlenme
CHP'li Özel'den Erdoğan'a 'tersine beyin göçü' yanıtı "Hangi yüzle bu daveti yapıyorsun?"76 izlenme
Gülistan Doku’nun sevgilisinin çelişkilerle dolu ifadesi ortaya çıktı31 izlenme
Kılıçdaroğlu’na rağmen CHP’li belediyede akraba ataması!159 izlenme
Davutoğlu’ndan başkanlık referandumu itirafı!357 izlenme
Sedat Peker-Ünsal Ban dosyasında yetki krizi sona erdi: Dosya Gölbaşı’na gönderildi39 izlenme
İlk Atatürk anıtına yapılan saldırıya CHP'den tepki: "Bu saldırıyı gerçekleştirenler bilmelidir ki..."27 izlenme
Suriyeliler kantonu… Türkler kaçıyor!
Yargı'nın Arif Kocabıyık kararsızlığı: Bir ayda üçüncü kez tutuklandı!
Çift maaşlı TÜRGEV Başkanı buyurdu: İBB’nin dinci vakıflara parayı kesmesi ‘ideolojik körlük’
İBB tutuklularının aileleri yine bir aradaydı: "Saraçhane’den yükselen umudu kıramayacaklar"