2025 Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılan merkezi sınavla ilgili "usulsüzlük" iddiaları ortaya atılmıştı. Özellikle 719 öğrencinin tam puan alarak birinci olması, bazı çevrelerce şüpheyle karşılanmış ve sınavın güvenilirliğine yönelik iddialar gündeme taşınmıştı. Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), bu iddialara karşı detaylı bir açıklama yayımlayarak sürecin şeffaf ve denetime açık şekilde yürütüldüğünü belirtti.
Açıklamada, 15 Haziran 2025’te hem yurt içinde hem yurt dışında eş zamanlı olarak düzenlenen LGS merkezi sınavının, öğretmen ve idarecilerin yoğun çabasıyla sorunsuz tamamlandığı ifade edildi. Açıklamada sınavın, 8. sınıf müfredatına uygun biçimde akademisyenler, alan uzmanları ve deneyimli öğretmenler tarafından hazırlandığı belirtildi.
Bakanlık, 719 öğrencinin tam puan almasını, ölçmedeğerlendirme ilkelerine uygun, objektif bir sınav sürecinin doğal sonucu olarak nitelendirdi. Öte yandan iddialara konu olan bu sayı üzerinden sınavın güvenilirliğini sorgulayan söylemlerin gerçek dışı olduğu vurgulandı.
Bakanlık, öğrenci ve velilerin duygularını istismar ederek çıkar elde etmeye çalışan bazı kişi ve grupların, kamuoyunu yanıltmaya çalıştığını ifade ederek, “’Konuştuğum kimi öğrenciler sınav zordu, dedi. Onların zor demesine rağmen tüm soruları doğru yapan 719 öğrenci olamaz’ tezviratı ile kamuoyunu yanıltıcı spekülasyonlarını sürdürüp ‘Bir ilde soruların tamamına doğru cevap veren 300 öğrenci var’ gibi akla mantığa sığmayan hayal mahsulü uydurma söylemlerle bilgi kirliliği yaratmaya devam ediyorlar” ifadelerini kullandı.
Tüm açıklamalara rağmen kamuoyunu yanıltıcı söylemleri sürdüren kişiler hakkında yasal süreç başlatıldığını duyuran MEB, kamuoyuna çağrıda bulunarak sürece ve öğrencilerin emeğine gölge düşürecek yanlış bilgilere itibar edilmemesini istedi.
Açıklamanın sonunda MEB, LGS dâhil tüm sınav süreçlerinin büyük bir özenle yürütüldüğünü vurgulayarak, öğrencilerin, öğretmenlerin ve ailelerin hakkını korumanın en büyük önceliklerinden biri olduğunu yineledi. Ayrıca, empati çağrısında bulunarak, çocukların duyguları üzerinden siyasi ya da şahsi çıkar sağlamaya çalışmanın vicdani sorumluluğunu herkesin gözden geçirmesi gerektiği ifade edildi.
Gerçek Gündem
CHP’li vekil coronadan hayatını kaybeden Merve Mercan’ın ölümünü meclis gündemine taşıdı101 izlenme
Erdoğan'ı protesto ettiği için tutuklanan gençler 'çıplak arama' iddialarını tekrarladı31 izlenme
Türk Telekom’dan deprem hediyesi!204 izlenme
“Operasyona İtiraz Edeni İster Gazeteci, İster Milletvekili Olsun Vurun!”745 izlenme
Fahrettin Altun'un Anadolu Ajansı'ndaki yetkisi iptal edildi!85 izlenme
Reuters duyurdu: Doğalgaz ve elektriğe büyük zam yolda!46 izlenme
'İstenmeyen Bakan' Soylu, Saray'daki törenlere çağrılmadı!50 izlenme
Sağlık Bakanlığı açıkladı: 5.266 yeni vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 5.404.144'e, can kaybı da 49.524’e yükseldi!41 izlenme
‘Mezar evin’ sigorta parasına banka el koydu! Krediyi de depremzedenin hesabından çekti
5 aylık enflasyon farkı belli oldu: Emeklinin kesinleşen zam oranı değişti
SGK, emeklilik için borçlanma videosu hazırladı
Kendi gitti saltanatı kaldı! 3 yıldır zarar eden Et ve Süt Kurumu'nun 4 yöneticisi maaşları çifter çifter götürüyor!