Birinci Dünya Savaşı sonrası Türk Milleti zor koşullar içinde kurtuluş yolları ararken, Mustafa Kemal Paşa 1619 Mayıs 1919 tarihleri arasında İstanbul’dan Samsun’a yolculuk ederek kurtuluş mücadelesini başlattı. Atatürk’ün Büyük Nutku’nda da belirttiği gibi, Samsun’a ayak basışı büyük bir önem taşıyor.

Gençlik ve Spor Bayramı ilk kez 1926 yılında Gazi Günü adıyla Samsun’da kutlanmış ve 1935 yılında Atatürk Günü adıyla resmiyet kazanmıştır. Beşiktaş’ın girişimleriyle Fenerbahçe Stadı’nda kutlanan bu ilk 19 Mayıs, Galatasaray ve Fenerbahçeli sporcuların katılımıyla bir spor günü haline gelmiştir. Daha sonra gerçekleştirilen Spor Kongresi’nde Beşiktaş Kurucu Üyesi Ahmet Fetgeri Aşeni tarafından yapılan teklifle, Atatürk Günü’nün her yıl “19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı” adı altında kutlanması önerilmiş ve bu öneri kabul edilerek yasalaşmıştır. 1938 yılında çıkarılan kanunla bu ulusal bayramın adı “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak değiştirilmiştir. Ancak 12 Eylül Darbesi sonrasında bayramın adı “Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” olarak değiştirilmiştir. Atatürk, Milli Mücadele sırasında Türk milletini ileri götürecek olanların genç fikirler olduğunu görmüştür. Bu nedenle gençlik kavramına büyük önem vermiştir.
Atatürk, Gençliğe Hitabesinde Türk istiklalini ve Türk Cumhuriyetini vurgulayarak geleceği gençlere emanet etmiş ve onlara sorumluluklarını anlatarak yol göstermiştir.
Kaynak: TELE1
Dilan Polat bu kez de ev hapsi talebinde bulundu: Mahkemeden flaş karar46 izlenme
Ayşe Ateş’ten davaya saatler kala yeni mesaj: "Aklımızla alay etmeyin"34 izlenme
Denizin ortasında seçim çalışması: Böyle oy istedi170 izlenme
İsrail'in, Beyrut'a fırlattığı füzenin sivillerin olduğu bölgeye düştüğü an32 izlenme
Mansur Yavaş: Bu sefer tamam inşallah152 izlenme
Anıtkabir'de 'şeriat' sloganı sonrası İran vatandaşının sözleri yeniden gündeme geldi: "Memleketi dinle yönetene oy vermeyin. Binlerce şehit vermişsiniz. Bu ülkeye bu bayrağa yazık edersiniz"37 izlenme
Mahkemeden Atatürk’e ağır hakarete skandal karar!668 izlenme
İstanbul’da toplu ulaşımda öğrenci indirimine yaş sınırı getirildi33 izlenme
AKP iktidarında hiçbir başarısızlık ödülsüz kalmıyor: Bir banka yetmedi tüm bankalrı verdiler, tarihe geçti!
Kazım Karabekir'in torunu Kurtuluş Savaşı'nı ısrarla 15 Temmuz'a bağlamak isteyen Bakan'a 'Burada Kazım Karabekir hakkında konuşun. 15 Temmuz’la konunun bir alakası yok' diyerek tepki gösterdi !
Aile ziyaretine bütçe yetmiyor
Sınavları iptal edip, öğrencileri AKP etkinliğine götürdüler !