İktidar, kredi kullanımı ve kredi kartı harcamalarını sınırlayıcı yeni düzenlemelere hazırlanırken, artan enflasyon ve eriyen alım gücü sonrası borçlanmaya yönelen vatandaşın başı ödeyemediği borçlarla dertte. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi, ‘negatif nitelikli bireysel kredi ve kredi kartı, Temmuz 2023' verilerini yayımladı. Risk Merkezi verilerine göre, bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı temmuzda yıllık yüzde 23'lük artışla 96 bin kişi oldu. Bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı ise aynı dönemde yıllık yüzde 14'lük artışla 114 bine yükseldi. Bireysel kredi veya kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı da bu dönemde yüzde 15'lik artışla 156 binden 180 bine çıktı.
40 MİLYAR TL ÖDENEMİYOR
Risk Merkezi verilerine göre, Temmuz itibarıyla bireysel kredi kartlarını da içeren bireysel kredilerde tasfiye olunacak alacaklar, bir önceki yıla göre yüzde 26 artış ile 40 milyar TL oldu. Bireysel kredi ve kredi kartı borcunu ödememiş gerçek kişilerden borcu devam etmekte olan kişi sayısı Temmuz ayı itibarıyla 3 milyon 834 bin 908 oldu. Temmuz'da bir yandan kredi ve kredi kartı borçlarında takibe düşen kişi sayısı artarken, diğer yandan kredi kartlı harcamalardaki sert artış da dikkat çekti. Temmuz'da kredi kartlarıyla yapılan harcamalarda önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 149 büyüme gözlendi. Sadece Temmuz ayında kartlı ödemelerin 618.4 milyar TL'si kredi kartları ile gerçekleşti.
Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre 1 Eylül itibarıyla bireysel kredi kartlarında biriken toplam borç tutarı ise 922 milyar 296 milyon TL'ye ulaştı. Oysa henüz bir yıl önce Eylül ayında bireysel kredi kartı borçları 323 milyar 607 milyon liraydı. Ekonomi yönetimi kredi kartı borçlarında bir yılda yüzde 185 oranında yükselişin önüne geçmek için harekete geçti. 1 Eylül itibarıyla ihtiyaç kredilerinin büyüklüğü ise yıllık yüzde 60.6 artışla 903 milyar 404 milyon TL oldu. Böylece ilk kez vatandaşın kredi kartına olan toplam borcu ihtiyaç kredisi borcunu geçti.
Sözcü
Açlık Grevi'ndeki öğretmenler, Bakan Tekin'in 'yok' dediği dilekçeleri göstererk MEB'e yürüdü!23 izlenme
AKP’li Belediye, kendi istediği sendikaya geçmeyen 24 işçinin görev yerini değiştirdi!100 izlenme
Haluk Levent: "Kızılay’dan sadece çadır değil gıda da satın aldık"52 izlenme
Yassıada’nın aylık ne kadar kiraya verildiği ortaya çıktı44 izlenme
İstanbul seçim sonuçlarında son durum! Sandıkların yüzde 72’si sayıldı307 izlenme
Girişimcilerin cesareti kırıldı: Yılın ilk 5 ayında 17 bin 716 şirket kepenk indirdi27 izlenme
Mansur Yavaş: "Ankara'da ulaşım bedava olacak"28 izlenme
Muhittin Böcek duyurdu! Hülya Koçyiğit'in damadına şok!204 izlenme
OSB’lerden doğalgaz faturasında 3 kat fiyat farkı isyanı!
Saadet Partisi'ni karıştıran Oğuzhan Asiltürk'ün gerçek adı ortaya çıktı!
Rize'de köylülerin nöbeti sürüyor: Ferman padişahınsa dağlar bizimdir
51 yaşındaki adam sekiz yaşındaki çocuğu istismar iddiasıyla tutuklandı!