Derinleşen ekonomik kriz, 5 ayda yaklaşık 18 bin işletmenin kepenk kapatmasına neden oldu. İşletmeler yüksek faiz ve yüksek enflasyon ortamında varlıklarını sürdürmekte zorlanırken, finansman sıkıntısı girişimcinin cesaretini törpüledi. Yılın ilk 5 ayında yüksek maliyetler işletmelere kepenk indirtti, kurulan firma sayısındaki azalma yüzde 18’e dayandı. Öyle ki 5 ayda, geçen yılın aynı dönemine göre, kurulan firmalarda belirgin bir düşüş görülürken kapanan firma sayısı benzer seviyede kaldı.
53 BİNE İNDİ
SÖZCÜ’nün Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) kurulankapanan şirket istatistiklerinden yaptığı derlemeye göre, 2024’ün ilk 5 ayında 53 bin 383 işletme kuruldu. 2023’ün aynı döneminde kurulan işletme sayısı 64 bin 852 idi. Yüksek faiz, sıkı para politikası ile finansmana erişim zorluğu girişimcilerin de cesaretini kırdı ve böylelikle 1 yılda kurulan şirket sayısındaki azalış oransal olarak yüzde 17.7 oldu.
Kurulan şirket sayısındaki bu belirgin azalmaya karşın kapanan şirketler ise hız kesmedi. Geçen yılın ilk 5 ayında kapanan şirket sayısı 18 bin 635 iken bu yıl sınırlı düşüşle 17 bin 716 oldu. Kurulan işletme sayısındaki düşüş aynı dönemde 11 bin 469 olurken kapanan işletme sayısındaki azalış ise 919 oldu. Kapanan şirket sayısındaki azalış oransal olarak yüzde 4.9’da kaldı. Yabancıların Türkiye yatırımlarında da belirgin bir düşüş gerçekleşti. 2023’ün ilk 5 aylık döneminde yabancı sermaye ortaklı 5 bin 723 işletme kurulurken, bu yıl aynı dönemde bu sayı 3 bin 333’te kaldı.
Sözcü
Zamlar geldi mazot tüketimi yüzde 20 azaldı38 izlenme
Parası milletten olunca, sefa sürmenin keyfi başka tabii !839 izlenme
İYİ Partili Çömez açtı ağzını yumdu gözünü: "Çocukların öldürüldüğü onlarca hastaneye kayyum atamıyorsunuz..."19 izlenme
Dolmuş şoförüydü, Melih Gökçek sayesinde ihale zengini oldu!49 izlenme
Karabulut Ailesi’nin avukatı Rezan Epözdemir'den flaş sözler! "Yahudi Mayasız Ayini'ne göre 18 yaşına gelmiş bir erkeğin bakire bir kızı öldürerek rüştünü ispat etmesi gerekiyor"66 izlenme
Enis Berberoğlu’nun TBMM’ye kaydı yapıldı103 izlenme
Memleket Partili bir aday daha istifa etti46 izlenme
İran'dan Netanyahu'ya: "Eğer bu çocuk katili suçlu hayatta ise, onu tüm gücümüzle takip edip öldüreceğiz"17 izlenme