Kamu Taşınmazları Üzerinde Eğitim ve Yurt Faaliyetleri İçin Üst Hakkı Tesis Edilmesine İlişkin Yönetmelikte değişiklik yapan yönetmelik Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Yönetmeliğe göre Cumhurbaşkanınca kamu yararına çalışan dernek statüsünde olduğu tespit edilen derneklere, öğrencilere yönelik eğitim ve yurt temini faaliyetleri için mülkiyeti hazineye veya kamu kurum ve kuruluşlarına ait taşınmazlar üzerinde 49 yıl süre ile bedelsiz irtifak hakkı, devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerler üzerinde ise bunlar adına bedelsiz kullanma izni verilecek.
MİLLİ EĞİTİM VEYA DİYANETİN GÖRÜŞÜ
Eğitim faaliyetleri için taşınmaz başvurusunda bulunacak vakıf ve derneklerin Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıf veya kamu yararına çalışan dernek statüsünde olması, vakıf senedinde veya dernek tüzüğünde belirtilen faaliyet unsurları arasında eğitim faaliyetlerinin bulunması, eğitim faaliyetleri için talep ettikleri taşınmazlar üzerinde yeni yapacakları tesislerdeki fiili öğrenci sayısının (yüzde üç zorunlu okutulacak öğrenci oranı dahil) en az yüzde 10'unun bedelsiz, yüzde 10'unun ise yüzde 50 indirimli olarak ihtiyaç sahibi öğrencilere ayrılması, eğitimin daha nitelikli sunulmasına yönelik olarak ilgisine göre Milli Eğitim Bakanlığının veya Diyanet İşleri Başkanlığının uygun görüşlerini de içeren plan ve proje hazırlanması, son bir yıl fiilen ve kesintisiz olarak eğitim faaliyetini sunuyor olması şartlarını sağlaması gerekiyor.
YURT ŞARTLARI
Yönetmeliğe göre öğrenci yurdu başvurusunda bulunacak vakıf ve derneklerin başvuru tarihi itibariyle şu şartları sağlaması gerekiyor:
“Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıf veya kamu yararına çalışan dernek statüsünde olması, vakıf senedinde veya dernek tüzüğünde belirtilen faaliyet unsurları arasında öğrenci yurdu faaliyetlerinin bulunması, ülke genelinde en az 5 ilde özel öğrenci yurdu faaliyetinde bulunulması, öğrenci barınma faaliyetlerinin daha nitelikli sunulmasına yönelik olarak ilgisine göre Milli Eğitim Bakanlığının veya Diyanet İşleri Başkanlığının uygun görüşlerini de içeren plan ve proje hazırlanması, ülke genelindeki yurtlarının toplamda en az bin kurum kontenjanına sahip olması, son bir yıl fiilen ve kesintisiz olarak öğrenci yurt hizmetini sunuyor olması, yurt faaliyetleri için talep ettikleri taşınmazlar üzerinde yeni yapacakları tesislerdeki fiili öğrenci sayısının; en az yüzde 10'unun bedelsiz, yüzde 10'unun ise indirimli (yüzde 50) olarak ihtiyaç sahibi öğrencilere ayrılması ya da yıllık öğrenci ücret toplamının yüzde 15'i kadar ihtiyaç sahibi öğrencilere indirim yapılması, mevcut barınma faaliyetlerinin yanında öğrencilere yönelik sosyal, kültürel ve sportif vb. faaliyetlerin iyileştirilmesine imkan sağlıyor olması.”
KARARDAN EN ÇOK ONLAR YARARLANACAK
Diyanet’ten de görüş alınacak olması akıllara İslamcı vakıf ve dernekleri getirdi. Son dönemde Türkiye’nin gündemine öğrencilerin ölümü, tecavüze uğraması gibi haberlerle gelen cemaat yurtlarının bu kararla birlikte artacağı öngörülüyor.
Kararın en çok, Cumhurbaşkanlığı tarafından kamu yararı statüsüne sokulan, TÜGVA, TÜRGEV, Ensar gibi İslamcı dernek ve vakıflara kolaylık sağlayacağı düşünülüyor.
https://odatv.com/islamciderneklerebuyukkiyak11091816.html
‘Sessiz İstila’ kısa filminin yapımcısı Hande Karacasu'ya gözaltı52 izlenme
Tekel bayi cinayetinde yeni gelişme: Baba Cantürk Erzen adliyeye sevk edildi195 izlenme
Tiryakileri kahreden haber! Sigaraya beklenen dev zam geldi11 izlenme
İşsizlik rakamları açıklandı: İşsiz sayısı arttı ama işsizlik oranı düştü!91 izlenme
Felaketin 261. Saatinde Gelen Yeni Mucizeler27 izlenme
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nden mütevazi ağırlama: 10 kişiye 1,7 milyon liralık harcama!40 izlenme
TPAO, Manisa'da bir bahçedeki kuyudan akan petrole benzer siyah sıvıdan numune aldı35 izlenme
Dilan Polat, Bahis Kraliçesi, Halil Falyalı... Ortalığı karıştıran iddia: Kara para trafiğinin kaynağı Bermuda Şeytan Üçgeni!34 izlenme
Müze gezisinde herkesin gitmesini bekleyip Atatürk'e sarılan çocuk izleyenleri duygulandırdı
Mansur Yavaş’tan ‘para karşılığı işe alım’ iddiasına suç duyurusu! AKP’li başkanın tanık olması talep edildi
Sigara fiyatında artış sürüyor: Bir zam daha!
İmamoğlu eylemlerine katılan Zonguldak Belediye Başkanı ifadeye çağırıldı!