Dünyanın dört bir yanında işçiler 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutlarken Türkiye'de asgari ücret alan işçiler nisan ayından itibaren açlık sınırının altına mahkûm edildi.
Hükümetin 'enflasyonla mücadele' kapsamında gözlerini işçilerin ücretlerine dikmesi nedeniyle açlık sınırı ile asgari ücret arasındaki makas daha da açılabilir.
Türkİş, nisan ayında 4 kişilik aile için açlık sınırını 17 bin 725 lira, yoksulluk sınırını 57 bin 736 lira olarak hesapladı.
Türkİş'in hesabı, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarına dayanıyor.
Asgari ücret ise "işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücret" şeklinde tanımlanıyor.
Ancak Türkİş'in hesaplamalarında görüldüğü gibi, mevcut asgari ücret seviyesi şimdiden işçilerin temel ihtiyaçlarını giderebileceği seviyenin oldukça altında.
Türkİş'in araştırmasına göre, nisanda 4 kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden "açlık sınırı" 17 bin 725 lira oldu.
Böylece nisan ayında açlık sınırı 17 bin 2 TL olan asgari ücretten 723 TL fazla olarak hesaplandı.
Hükümetin temmuz ayında zam yapmaması halinde asgari ücretle geçinen işçiler yılın 9 ayı açlık sınırının altında bir ücrete çalışmış olacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, temmuz ayında asgari ücrete ara artış yapılmayacağını belirterek, bu kararın belirlenen şartlar çerçevesinde alındığını belirtmişti.
Asgari ücretin belirlenmesinde dikkate alınan kriterlerin net olduğunu ifade eden Işıkhan, mevcut şartlar altında temmuz ayında bir artışın gerçekleşmeyeceğini dile getirdi.
Merkez Bankası'nın önceki hafta 2023 enflasyon hedefinden sapıldığı için yasa gereği hükümete gönderdiği açık mektupta da asgari ücrete tek zam önerisi yer almıştı.
Metinde, "Asgari ücretin yılda bir kez güncellenmesi, öngörülen dezenflasyon patikasının tesis edilmesi açısından kritik bir önem taşımaktadır" ifadesi yer almıştı.
Enflasyonun hızla yükselmesinin etkisiyle 2022 ve 2023 yıllarında asgari ücrete temmuz ayından geçerli olacak şekilde ara zam yapılmıştı.
2022 yılının ocak ayında 4 bin 253 TL olan asgari ücret temmuz ayında yapılan yüzde 29,3'lük ara zamla birlikte 5 bin 500 TL'ye çıkartılmıştı.
2023 yılının ocak ayında asgari ücret yüzde 54,5 artışla 8 bin 506 TL olarak belirlenmiş, 2023 yılının temmuz ayında ise asgari ücrete yüzde 34 oranında ara zam yapılmış ve asgari ücret 11 bin 402 TL olmuştu.
2024 yılının ocak ayında ise asgari ücret yüzde 49 artışla 17 bin 2 TL'ye çıkartılmıştı.
Sözcü
Erdoğan'ın eski danışmanından olay yaratacak yazı! "Sedat Peker'den sonra..."74 izlenme
Sığınmacıların sağlık giderleri için bütçeden bu yıl harcanacak para 4 milyar lirayı aştı!41 izlenme
Onur Akın’dan vize tepkisi! “Ülkem adına utanç duyuyorum”46 izlenme
Emperyalizmin paylaşım savaşı Ukrayna'yı yok ediyor! Videolar Ukrayna'nın nasıl yok olduğunu gözler önüne serdi78 izlenme
192 sayfalık ihanet mesajları ifşa oldu16 izlenme
Kılıçdaroğlu’nun ziyareti öncesi CHP’nin afişleri toplatıldı, AKP’nin afişleri yerinde kaldı!48 izlenme
Niğde'ki üniversitede kadro karşılığı cinsel ilişki! O isim TÜGVA'dan referanslı çıktı314 izlenme
Sedat Peker'e yakın isim Süleyman Özışık'ı ifşaladı!72 izlenme
G20 zirvesi öncesi skandal iddia: AKP'nin atadığı Cakarta Büyükelçisi 'çok sıkıldım' diyerek Ankara'ya geri döndü!
Dilipak hepsi adına itiraf etti: Hepimiz Gülenciydik!
Ayşe Tokyaz'ın çektiği video ortaya çıktı: "Bir gün ölürsem..."
AKP’nin ‘bize ahlaksız teklif yaptı’ dediği AKP’li anketçi, son seçim anketini açıkladı