Konya’da inşaat ustalığı yapan Mehmet Şerif Alp, yaşam koşullarının günden güne ağırlaştığını belirterek işçilerin aldıkları ücretlerle hayatını idame etmekte zorlandıklarını ifade etti.
Yaşama koşulları günden güne ağırlaştığını belirten Alp, “Ev sahibi olabilmen için ortalama 8- 10 yıl hiç yiyip içmeden çalışman lazım. Bu da bir köleliktir. Yani bu bir kölelik. Karın tokluğuna çalışıp hiçbir şeye sahip olamıyorsun” ifadelerini kullandı.
Mehmet Şerif Alp şunları söyledi:
“Piyasada genel olarak bir durgunluk var. İşlerde bir yavaşlama var. 2018’de yaşanan krize benzer bir yavaşlama gibi gözüküyor. Yaşama koşulları günden güne ağırlaşıyor. Bir ev kirası 12- 13 bin liradan bahsediliyor. Bir işçi yevmiyesi bin lira civarında, biz ortalama 23- 24 gün çalışabiliyoruz. Kış hariç kışın bu süre biraz daha değişiyor. İşte 24 bin lira yapıyor ona göre bir hesap yapın işte. Ev sahibi olabilmen için ortalama 8- 10 yıl hiç yiyip içmeden çalışman lazım. Bu da bir köleliktir. Yani bu bir kölelik. Karın tokluğuna çalışıp hiçbir şeye sahip olamıyorsun. Yaptığı ürettiğin şeye bile sahip olamıyorsun. İşçi gelirlerinde 2017 krizinden sonra ciddi bir düşüş oldu. Yani şöyle bir usta geliri asgari ücretle denk bir seviyeye gelmişti hatta asgari ücretin biraz daha aşağısına düşmüştü. Son bir iki senedir insan krizinden dolayı işçilerin ve ustaların maaşları biraz yükseldi. Orada biraz artımız oldu.
Yine de yaşam koşullarına, alım gücüne pek bir etkisi olmuyor. Yaptığımız iş aslında bizim için bir geçim kaynağı olmalı, yaşama güvencemiz olmalı. Şu an baktığımız zaman bize bir güvence vermiyor. Bir gün boş kaldığımız zaman ‘acaba yarın bir işimiz olacak mı’ diye korku içindeyiz. Ya da bir gün boş kaldık yarın karnımızı doyurabilecek miyiz durumuna düştüğümüz için hayallerimizin peşinde koşamıyoruz. Mesela ben bir belgesel çekmek isterdim. Çocukları çekmek isterdim. İş yoğunluğundan, geçim derdinden bunların hiçbirine vakit ayıramıyorum.”
Tele1
17 yaşındaki Yiğit'in evinde yarı çıplak halde ölü bulunan kişinin öğretmenlikle ilişiği kesildi.
Kanala itiraz 100 bin, savunma iki satır! Gelen yanıtta bakın ne yazıyor!
AVM’de yürüyen genç “Neden yan baktın” denilerek saldırıya uğradı, ağır yaralanan genç, yoğun bakıma alınırken şüpheli serbest bırakıldı!
İsrail Türk vatandaşlarını Kudüs’e almadı!
İPA Başkanı Buğra Gökce'nin eşi Filiz Kahveci Gökce eşinin doğum gününde Silivri'de konuştu: "Koparılan günler aylar ve yılların bir vebali var"
Türkiye'nin ilk kadın amirali unvanını alan Gökçen Fırat için NATO'dan dikkat çekici bir açıklama geldi
Doların ateşi sönmüyor! Saniye saniye fakirleşiyoruz!
Narin’in TikTok fırsatçıları! Mezarda takipçi kasıyorlar
Soylu, Yediiklim tanıtım afişlerinde!
İsrail Lübnan'ı vuruyor: Hizbullah'tan 320 füzeyle intikam saldırısı
Bilim Kurulu Üyesi Kara: Çocuklar yürüyen birer virüs kaynağı olabilirler
Hatay’da alevler tekrar evlere sıçradı! İşte o görüntüler!
Doktorlara ‘şarbon teşhisi koyma yasağı’ iddiası!
Ayhan Bora Kaplan davasındaki kritik isimden şok İYİ Parti iddiası! Sinan Ateş, Ayhan Bora Kaplan hakkında bir şey mi biliyordu?