Çalık Holding’in ortağı olduğu Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş., Erzincan’ın İliç ilçesindeki Çalık Çöpler Altın Madeni’nde 13 Şubat saat 14.28’de madende kimyasal madde karışımlı liç yığınının kaymasıyla beraber dokuz işçi göçük altında kaldı. Olayın üzerinden altı gün geçti. Ailelerin göçükteki yakınlarının çıkarılması için bekleyişi sürüyor.
Maden alanında kimyasal madde ve atık sızıntısına dair iddialar konuşulurken, bölge halkı da tedirgin bekleyişini sürdürüyor. Maden alanına 500 metre uzaklığındaki Bağıştaş köyünün mezrası olan Bahçecik köylüleri, “siyanür sızıntısı” korkusu ile içme sularını kullanmıyor. Bahçeçik köyünden tankerlere su doldurarak şimdilik ihtiyaçlarını bu şekilde karşıladıklarını söylüyorlar.
Tek geçim kaynağı hayvancılık olan köyde, mera alanları da maden şirketi tarafından alınarak tel örgülerle çevrilmiş. İstanbul’da yaşayan Doğan Yıldırım, iki yıl önce Erzincan İliç’e köyüne geri dönmüş. Ancak köyün meraları ve tarım arazileri şimdi madenin elinde… 65 yaşındaki kanser hastası Durmuş, şunları söyledi:
“Zaten 500 metre ilerisinde madenin mıcırını dökmüşler ileride… . Köyün suyu tam heyelan olan yerden geliyor. Siyanür karışır diye suyu kullanamıyoruz. Bağıştaş’a tanker götürdük, tankeri getirip doldurup ihtiyaçlarını kullanacağız. Oranın suyu Ortatepe’den geliyor. Ora biraz daha emniyetli olduğu için oradan getiriyoruz. Tanker var. Tankeri getirip burada kullanacaklar. Bizim tapulu yerlerimiz madenin tel örgüsünün içinde kaldı. Hiçbir şey yapamadık. Hayvancılık bitti burada. Mallar yaz kış içeride.”
Zeynep Durmuş ise “Zehir gibi kokuyor, köyümüz vahim. Peynirimiz, yağımız vahim… Ne kadar saklarsa saklasınlar, yediğimiz zehir bizim. Bunlar su tankerini getirdiler burada kullanacaklar. Yoksa su yok.
Kim geldi bizi adam yerine koydu da sordu. Soran olmadı hiç. Biz mağduruz. Eşim kanser, çocuğum engelli. Ne olacak ? Ne kadar saklayacaksınız. 11 senedir zehir… O su oradan geliyor. O suyu devamlı içtiler. Burada bir çocuk doğdu daha doğduğu gün kalbinden ameliyata alındı. Hep oranın pislikleri. Koyun da gidip madenin yanında otluyor, keçi de…
Köyde madende çalışanların da olduğunu söyleyen Durmuş, “Hiçbir şey konuşamıyorlar, çünkü susturmuşlar” dedi. (ANKA)
Tele1
Ekrem İmamoğlu’na KKTC’de büyük destek
Malatya’da 3.6 büyüklüğünde deprem
Bilim insanlarına ‘corona’ soruşturmaları sürüyor!
Reuters: İran'da ölü sayısı 5 bin!
Türklere kapı kapandı: Türkiye'den Avrupa'ya sığınma başvuruları çakıldı
Bütçe görüşmeleri yarın başlıyor: CHP'de Soylu için özel hazırlık
Tarikat üyesi gerici, doktorları sapıklıkla suçladı! Karma eğitimi de hedef aldı
Dünya mirasındaki tarihi katliam görüntülendi: "Bu yapılan ihanettir"
MHP'den Öcalan ve Demirtaş mesajları: "Görüş ayrılığı yok, umut hakkında uzlaştık"
Hani 2019'da Türkiye semalarında olacaktı? Yerli uçak hayali rafa kalktı Boeing'ten 225 uçak alındı
ODTÜ’lülerin tutuklanma gerekçelerinden biri yakalanarak gözaltına alınmalarıymış!
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'den büyük ayıp! Derdini anlatan vatandaşı aşağıladı 'Daha adını bile söyleyemiyorsun… Bir de dedemden kaldı bilmem ne'
Gıda Dedektifi hesabının sahibi serbest bırakıldı
Süleyman Soylu Taksim'de saldırı olduğunda Suriye'de briket ev açılışındaydı! Ümit Özdağ: "Süleyman o sırada Suriyelilere ev dağıtıyordu"