DW Türkçe'nin Middle East Eye adlı haber sitesinden aktardığına göre, Türkiye ile Katar'ın, Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nın işletilmesi konusunda uzlaştı.
Konuya yakın iki kaynağa dayandırılan habere göre, Kabil havalimanının güvenliğini özel bir şirketin sağlayacağı belirtildi.
Konuyla ilgili mutabakatın, ABD güçlerinin çekileceği 31 Ağustos sonrasında resmen imzalanacağı iddia edildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, söz konusu anlaşmayı imzalamadan önce NATO üyesi müttefiklerle görüş alışverişinde bulunmasının beklendiği de belirtildi.
TASLAK HAZIR İDDİASI
Haberde, tarafların Kabil Havalimanı'nın işletilmesi konusunda taslak bir metin üzerinde anlaştığı da iddia edildi.
Buna göre Ankara, Taliban'ı Afganistan’ın meşru iktidarı olarak tanıyacak.
Havalimanının işletmesini ise Türkiye ile Katar oluşturdukları ortak bir konsorsiyum ile sağlayacak ve havalimanının güvenliğinden de çalışanları eski asker ve polis olan özel bir güvenlik şirketi sorumlu olacak.
İlaveten teknikten sorumlu personelin güvenliğini sağlamada da yine habere göre, sadece havalimanı sınırları içinde olmak üzere sivil özel komando birlikleri görev yapacak.
ERDOĞAN NE DEMİŞTİ
Erdoğan, Cuma günü yaptığı açıklamada, Taliban ile yaklaşık 3,5 saatlik bir ilk görüşmenin yapıldığını belirtmiş, "Taliban'ın Kabil Havalimanı'nın işletilmesi noktasında teklifleri var, bize. Bu konuda şu anda henüz verilmiş bir kararımız yok" ifadesini kullanmıştı.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da yaptığı açıklamada talep gelmesi halinde Türkiye'nin Kabil'deki havalimanının işletilmesine destek vermeye hazır olduğunu tekrarladı.
Akar, "Afgan kardeşlerimizden Hamid Karzai Havalimanı'nın işletilmesine dair teklif gelirse değerlendirilecektir" şeklinde konuştu.
Türkiye, diğer Batılı ülkelerden farklı olarak, Taliban'ın ülkede yönetimi ele geçirmiş olmasına rağmen Afganistan'daki büyükelçiliğini kapatmamış, çekirdek bir ekibin bölgede hala görev yaptığını duyurmuştu. Türk askerinin ülkeden çekilmesi ise dün tamamlandı.
Tahliyeler konusunda bilgi veren Bakan Akar, "Tacikistan ve Pakistan'da önceden konuşlandırdığımız 8 uçağımızla süratle Kabilİslamabad arasında hava köprüsü kurulmuştur. 8 uçak ve 2 helikopterle gerçekleştirdiğimiz uçuşlarla personelimiz ve vatandaşımız 48 saatten az bir sürede Kabil'den tahliye edilmiştir" açıklamasında bulundu.
https://www.krttv.com.tr/gundem/iddiaturkiyeiletalibanuzlastih91133.html
TSK'dan ihraç edilen teğmen Ebru Eroğlu geri dönüş davası açtı21 izlenme
Bir yanda siren bir yanda İstiklal Marşı! Vali hepsini görevden aldı!654 izlenme
'Canlı bombaların tamamına yakını, çocukken tecavüze uğrayan erkekler'56 izlenme
Suriyeliler kaldı, üniversite ayaklarına gitti! Türkiye Suriye’de üniversite kuruyor!116 izlenme
Tuncay Özkan’a Erdoğan soruşturması!22 izlenme
Sivas'ta Cumhur İttifakı birbirine girdi: AKP'li vekil MHP'li başkana sitem ettirdi!94 izlenme
AKP'lilerde 'Erdoğan giderse hepimiz yargılanırız' korkusu başladı !645 izlenme
İnan Güney ve 45 kişi adliyeye sevk edildi! Bugün bir kişi daha gözaltına alındı49 izlenme
İBB soruşturması: Üç inşaat şirketine el konuldu
Esenyurt'ta bir Türk Suriyeli tarafından bıçakla katledildi! Çevik Kuvvet mahallede önlem aldı!
AKP'li oyuncu Recep Terzi'den Ekrem İmamoğlu'nun koronavirüse yakalanması ile ilgili iğrenç paylaşımlar!
Tartışılan kuleler için mahkeme kararını verdi: Yıkılacak