Atatürk'ün 1929 yılında tüm dünyayı vuran büyük buhrandan Türkiye'nin etkilenmesini önlemek amacıyla iktisatçılara kurdurduğu Türkiye Ekonomi Kurumu'nun (TEK) düzenlediği panelde çok ciddi kriz uyarıları yapıldı. Türkiye'nin önde gelen ünlü iktisat hocaları, dış güçler değil, ülkeyi kötü yönetenler yüzünden ülkenin adım adım krize sürüklendiğine işaret ederlerken, hem bireyler hem de şirketlerin olağanüstü borçlu olmaları nedeniyle olası bir krizin etkilerinin şimdiye kadar hiç görülmediği kadar yıkıcı olacağı uyarısında bulundular.
DURAKLAMA YAŞANABİLİR
TEK'in önceki gün düzenlediği “Ekonomi Politikaları, Seçimler ve Türkiye Ekonomisi” başlıklı tartışmalı toplantıda, Türkiye'nin ünlü iktisat hocaları Tuncer Bulutay, Korkut Boratav, Yılmaz Akyüz, Ercan Uygur, Refet Gürkaynak ile eski Hazine ve Merkez Bankası bürokratları Fatih Özatay ve Hakan Özyıldız ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıları değerlendirdi. TEK Başkanı Prof. Ercan Uygur açılışta yaptığı konuşmada, hükümetin ekonomiyi canlandırmak için başta KGF kredileri olmak üzere piyasaya yüzlerce milyar liralık para enjekte ettiğini, ancak bunun hem enflasyonu, hem borçlanmayı hem de döviz kurunu artırarak son derece olumsuz etki yaptığını söyledi. Uygur, hükümetin yurtdışı piyasalara seçimlerden sonra frene basma sözü verdiğini, frenin sert olması halinde ekonomide önemli bir duraklama yaşanacağını belirtti.
Prof. Refet Gürkaynak
Prof. Tuncer Bulutay hükümetin seçimi kazanabilmek için herkesi borçlandırıp cari açığı artırarak ekonomiyi büyütmeye çalıştığını belirtirken Prof. Yılmaz Akyüz, borçluluk düzeyinin aşırı yükselmesi ve dış finansman kıtlığı nedeniyle olası bir krizin yıkıcı etkilerinin çok daha ağır olacağını ve krizden çıkma süresinin 10 yılı bulabileceğini anlattı. Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü Başkanı Prof. Refet Gürkaynak da, şirketlerin borçlarının milli gelire oranının 2002'den bu yana yüzde 20'den yüzde 70'e çıktığını belirtirken, “Bireylerin borçları da olağanüstü düzeyde arttı. Üstelik bundan önceki krizlerde insanlar komşularına borçluydu, bugünse bankalara borçlu. Bir kriz olursa bu bizim daha önce hiç yaşamadığımız bir kriz olacak” uyarısı yaptı.
https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/hictatmadigimizbirkrizehazirolun2457476/
Körfez İşbirliği Konseyi toplantısında Suudi ve Katar heyetleri birbirine girdi !165 izlenme
Enkazdan çıkarılan çocukla sosyal medyada şov yapmıştı, minik Azra hayatını kaybetti...71 izlenme
AKP’li Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu hakkında suç duyurusu!30 izlenme
Tamer Karadağlı'nın harcamaları ortaya çıktı6 izlenme
Sağlık Bakanı açıkladı: 8.426 yeni vaka tespit edildi, toplam vaka 5.220.549'a, can kaybı da 46.970’e yükseldi!46 izlenme
KPSS'de Türkiye birincisi olup yine de atanamayınca isyan etti!46 izlenme
Beyoğlu Belediyesi'ne operasyon iddiasına Başkan Güney'den açıklama: "Hesabını veremeyeceğim hiçbir icraatım olmadı"15 izlenme
Ziraat’e Alman kayyum geliyor!35 izlenme
Kızılay’ın Ensar Vakfı bağışına suç duyurusu!
Eski Ekonomi Bakanı Ufuk Söylemez'den uyarı: "Hiperenflasyona gidiyoruz sistem krizi riski var!"
İnce, bugün basın toplantısı düzenleyecek
Mardin'de minibüs bekleyen kadınlara ahlaksız soru! Yanlarına yaklaşıp “Kaç para, ne kadar?” diye sordu, kadınlar sinirden çılgına döndü