İngiliz finans gazetesi Financial Times, dün Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon rakamlarının ardından bir enflasyon ve faiz analizi kaleme aldı.
TÜİK tarafından açıklanan temmuz ayı enflasyon rakamlarına göre tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) değişim 2023 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 9,49, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 47,83 olarak gerçekleşmişti.
Adam Samson imzasıyla yayımlanan haberde yeni ekonomi politikalarına rağmen Türkiye’nin hâlâ derin bir yaşam maliyeti krizinin ortasında olduğu belirtildi.
Haberde ayrıca iktisatçıların Erdoğan’ın, enflasyonu düşürmeye yetecek kadar faiz artırırıma izin vermeyeceğinden endişe ettiği aktarıldı.
Sekiz aydır yavaşlayan fiyat artışlarının temmuzda yeniden hızlandığı belirtilen haberde şu ifadeler yer aldı:
* Enflasyon oranında beklenenden daha güçlü gerçekleşen artış, yeni ekonomi ekibinin geleneksel olmayan politikalardan dönmesine rağmen Türkiye’nin nasıl hâlâ derin bir yaşam maliyeti krizinin sancıları içinde olduğunun altını çiziyor.
* Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yönetimi, lirayı savunmayı bıraktı ve mayıs sonundan bu yana TL’nin Euro karşısında dörtte bir oranında düşmesine izin verdi. Zayıf TL, ithalatı daha pahalı hale getirirken bu artış, genellikle tüketicilere ve işletmelere daha yüksek fiyatlar aracılığıyla yansıdı.
* Şimşek, akaryakıt vergilerindeki artış da dahil olmak üzere geniş bir mal ve hizmet yelpazesi üzerindeki vergileri de artırdı. Hem talebi soğutmayı hem de seçim öncesi harcama cümbüşünün ardından hükümetin kasasını yeniden doldurmayı amaçlayan bu önlemlerin enflasyonist olması bekleniyor.
* Politika yapıcılar, para politikasını sıkılaştırmaya yönelik bütüncül yaklaşımın parçası olarak bireysel kredi büyümesini yavaşlatacak başka adımlar da attı.
* TCMB Başkanı, geçen hafta enflasyonun yıl sonunda yüzde 58’e ulaşacağını, 2024 sonunda yüzde 33’e ve ertesi yıl yüzde 15’e düşeceğini tahmin etti.
* Ancak bir çok iktisatçı yüksek faize karşı olan Erdoğan’ın, Merkez Bankası’nın enflasyonu düşürmeye yetecek kadar faiz artırmasına izin vermeyeceğinden endişe ediyor.
Sözcü
Rojin Kabaiş'in son görüntüleri ortaya çıktı: O anlar yürek burktu43 izlenme
Rusya, Karadeniz’de bulunan Rus Donanmasına bağlı denizaltıdan Ukrayna topraklarına seyir füzesi fırlattığı anları paylaştı74 izlenme
Sene olmuş 2018, konu bu 'Televizyon izlerken bir kadın, ekranda çıkan erkeklere karşı tesettüre girmeli midir ?'300 izlenme
Ekonominin ağır topu açtı ağzını yumdu gözünü: İmamoğlu operasyonunun Türkiye faturasını açıkladı39 izlenme
AKP'li il başkanı yaptığı torpili canlı yayında utanmadan savundu: "Ee o kadar da olacak canım"32 izlenme
Bu fotoğraf CHP için bir ilk!37 izlenme
İstanbul'da yasal kalış hakkı olan yabancı sayısı 1 milyon 92 bin 697! Buna vatandaşlık alanlar dahil değil39 izlenme
Erdoğan'a memleketi Rize'de şok! 'Peki ben size bir çay paketi versem nasıl olur?' Vatandaşlar 'Hayııııırrrr!'69 izlenme
Sağlık Bakanı açıkladı: 5.626 yeni vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 5.336.073’e, can kaybı da 48.795’e yükseldi!
Çiftçi de yurttaş da isyanda: Üreticiden 5 liraya çıkan biber, pazar ve marketlerde 35 liradan satılıyor
Erdoğan’dan Ekrem İmamoğlu talimatı!
Gaziantep'te hastanede kadın ziyaretçi, kendisini koronavirüs kapsamında uyaran kadın güvenlik görevlisine saldırdı!