Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için çıkarılan düzenleme genç milletvekillerine yaradı. Halen yaşları 41 ila 53 arasında değişen yaklaşık 150 milletvekili genç yaşta emekli oldu. Üstelik milletvekilleri, diğer EYT'liler gibi maaşın bağlanması için aylarca beklemek durumunda da kalmadı. Yaklaşık 70 vekil ise sigorta başlangıç tarihi ile sigortalılık süresi şartlarına takıldığı için erken emeklilik şansını kıl payı kaçırdı.
Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre; EYT sayesinde emekli olan vekiller 74 bin liralık maaşın yanı sıra 52 bin lira da emekli vekil aylığı aldı. Toplam aylık gelirleri 126 bin lirayı buldu. Düzenlemeden, yaşı bekleyen çok sayıda eski milletvekili de yararlandı. EYT'den emekli olan milletvekillerinden özellikle yaşları 4143 civarında olanlar 52 bin liralık ballı maaşa yaklaşık 17 yıl erken kavuşmuş oldular. 2 yıl milletvekilliği yapanlar, diğer şartları yerine getirdiklerinde milletvekili emeklisi olma ayrıcalığına kavuşuyorlar.
8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olarak işe girmiş olan, 1970 ile 1980 yılları arasında doğan, 25 yıllık çalışma süresi ve 5 bin 975 gün (BağKurlu ve Emekli Sandığında 9 bin gün) prim ödeme gün sayısını dolduran tüm erkek milletvekilleri erken emekli olma hakkı elde etti. Aynı şekilde 19711982 yılları arasında doğan ve diğer şartları yerine getiren kadın milletvekillerine de EYT piyangosu vurdu. Dolayısıyla 2 yıl milletvekilliği yapmış ve halen 4353 yaş arasında bulunan erkekler 60 yaşını, 4152 yaş arasında olan kadınlar da 58 yaşını beklemeden maaş almaya başladı.
TBMM'de halen görev yapan her 3 milletvekilinden 1'i, yani 200220 civarında milletvekili 4153 yaş aralığında bulunuyor. Dolayısıyla bu vekillerin tamamı EYT'den emekli olma potansiyeli taşıyor. Ancak bu vekillerden yaklaşık 150'ye yakınının diğer iki şartı karşıladığı ve EYT'den emekli olduğu tahmin ediliyor. Geriye kalan 70 civarında milletvekilinin ise sigorta başlangıç tarihi ile prim gün sayısına takıldığı düşünülüyor. TBMM'de halen 80'in biraz üzerinde milletvekili ise 40 yaş ve altı yaş grubunda olduğu için EYT kapsamı dışında kaldı.
halktv.com.tr
Vatandaştan Tarım Kredi indirimi yorumu: "Fark eden hiçbir şey yok!"49 izlenme
Canan Kaftancıoğlu hakkında soruşturma açıldı!151 izlenme
AKP’li Belediye 125 asgari ücreti tek öğünde yedirdi37 izlenme
Dine 40, uzaya ise sadece 1 milyar TL29 izlenme
TTB’den Sağlık Bakanlığı’na çağrı! “Bakanın rakamları buz dağının görünen yüzü!”130 izlenme
Çalışma saatinin düşmesini bekleyen vatandaşa Bakan'dan kötü haber32 izlenme
Cinsel istismara uğrayan kız çocuğu, devlet korumasında bir kez daha istismara uğradı: Soruşturma bile açılmadı!40 izlenme
Her şey Erdoğan için: Bursa Büyükşehir Belediyesi personeline Erdoğan'ın mitingine katılımı zorunlu tuttu32 izlenme
SGK uzmanı Ali Duman açıkladı: Milyonlarca emekli hiç zam alamayabilir!
Erdoğan: "Lüks, şatafat ve israf alıp başını gitmişse burada çok ciddi bir sorun var demektir"
Aytun Çıray: "Akşener artık sokağa çıkamayacak halde!"
Ekrem İmamoğlu'ndan flaş iddia: "Müdahaleler olabilir!"